Mi is az a tablao?

tablao SevillábanEz, a magyar nyelvben a táblához hasonló szavunkra emlékeztető kifejezés, tulajdonképpen pontosan azt jelenti. A spanyol "tabla" szóból alakult ki, ami tulajdonképpen egy fa deszka, melyet nem másért teszünk a földre, minthogy  a flamenco cipőnk alatt jól kopogjon!

Annak idején, amikor még a flamenco nem szerepelt színházak színpadain, a táncosok letettek egy deszkát, és azon táncoltak. Mára a Tablao Flamenco kifejezés nem más, mint a flamenco-táncosok munkahelye. Léteznek éttermek,klubok, kocsmák, bárok, ahol a helyszínen belül építenek egy kis fa színpadot. Van, ahol egészen színvonalas, már-már színházias a hangulat, de van ahol tényleg csak egy 1m2-es deszka van a földhöz erősítve.

Ezeken a helyeken a fogyasztás mellett flamenco előadásokat tekinthet meg a közönség, minden helyszínen adott rendszerességgel. Mostanra már léteznek amolyan "hivatalos" tablaók is, amiket kifejezetten a turistáknak szánt műsorok miatt építettek az eredeti tablaók mintájára, és ott a fő műsorszám a flamenco, a fogyasztás csak mellékes. És igen, bármilyen furcsán is hangzik, de a flamenco-táncosoknak ez a munkahelyük. Vannak, akik tanítanak, vagy együttesben táncolnak, vagy egyéni karrierjük van, de a legtöbben ezeken a helyeken táncolnak majdnem minden este. Napközben gyakorolnak, este előadás. :) Az igazi tablaóknak nincs szükségük nagy hírverésre, még úgysem, hogy egy-egy eldugott kis utcában találhatóak csak meg.

Pirók Zsófi, flamenco, Sevilla, tablao, Spanyol portál, Andalúzia


Én a mai napig, ha megyek Sevillába, minden alkalommal van egy vagy két fellépésem ilyen tablaokban, s amíg kint éltem rendszeresen jártam nézni is előadást és fellépni is. Ezek a helyek arra is nagyon jók, hogy megfizethető áron a flamencósok egymást is megnézhetik, sőt meg is nézik, drukkolnak egymásnak, és tanulnak egymástól.

Valójában a turista-látványosságon kívül ez az egyik legjobb fóruma az összejöveteleknek, ami életben tartja ezt a kultúrát, elsősorban megőrizve a hagyományt, de mégis teret adva az újító gondolatoknak is.

lyen egy hivatalos tablao Sevillában:


Néhány hivatalos tablao Sevillában: Los Gallos, Casa de la Memoria, Tablao El Arenal, El Palacio Andaluz, Flamenquería

Kevésbé ismert tablao-k Sevillában: La Caja Negra, La Garufa, Flamenquito, El Quintero Flamenco, Puerta Sol, T de Triana,

La Caja Negra (Pirók Zsófi fellépése):

Ha kedvet érzel belekóstolni a flamenco világába, keresd Pirók Zsófiát: www.zsofiapirok.com