Spanyol karácsonyi menü

Karácsonyi spanyol ételekSpanyolországban, a "La Nochebuena”, azaz a Szenteste nem a nagy karácsonyi ajándékozásról szól, mint nálunk -hiszen ezzel január 6-ig, a Napkeleti Bölcsek (Reyes Magos) érkezéséig várnak- azonban az ünnepet méltóképpen, nagy családi lakomával ünneplik, ami hosszú órákig eltart, nem ritkán az éjszakába nyúlik.

Hogy milyen fogásokból áll egy tipikus spanyol karácsonyi menü? Természetesen ez régiónként és családonként változik, de a következő ételek általában az asztalra kerülnek december 24-én este.

Étvágygerjesztőként különböző tapas-ok, például ensaladilla rusa, tortilla de patatas vagy garnélarák csípős salsa szósszal, első fogásként rizzsel, hallal, kagylóval és garnélarákkal készülő leves, fehér spárga, endívia vagy garnélás tésztasaláta szerepelhet a menüben.  Főételként a spanyolok töltött vagy sült csirkét, pulykát vagy bárányt esznek, általában házi sült krumplival és valamilyen zöld salátával. Ezután az elmaradhatatlan karácsonyi desszertek következnek: turrón, mantecados, polvorones.

polvorones- spanyol karácsonyi desszert

Ha nem is készítünk el egy komplett spanyol karácsonyi menüt, egy-két spanyolos fogást azért érdemes becsempészni a hagyományos magyar ételek mellé, vagy akár helyett is, például a halászlé spanyol változatát!

Sopa de Pescado y Marisco

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 csésze rizs
  • ½ csésze olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 1 halfej az alapléhez (pl. lazac)
  • 12 vénuszkagyló
  • 20-25 garnélarák
  • 1 csésze fehérbor
  • babérlevél, só, bors

 

Egy közepes méretű serpenyőbe vagy edénybe töltsünk 4 csésze vizet, tegyük bele a babérlevelet, a halfejet és a kagylókat, és lassú tűzön főzzük kb. 15 percig. Ezután adjuk hozzá a garnélákat és főzzük további 5 percig. Vágjuk fel a hagymát, a paradicsomot és a répát, egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és magas lángon addig süssük a zöldségeket, amíg a hagyma áttetszővé nem válik. Ezután adjuk hozzá a bort és főzzük további 5 percig.

Az elkészült hallevet szűrjük le és öntsük egy nagy edénybe. Csontozzuk ki a halfejet, tegyük félre a húst, a garnélákat pedig tisztítsuk meg. Öntsük a zöldséges-boros keveréket a halléhez, keverjük össze, és kezdjük el melegíteni. Amikor forrni kezd, tegyük bele a rizst, sózzuk, borsozzuk, és főzzük készre a rizst. Végül adjuk hozzá a halhúst, a kagylót és a rákot, és tálalhatjuk is!

Jó étvágyat hozzá!