Mi az a sidra?

Sidra- spanyol almaborSpanyolország északi régiójának, azaz Asturias-nak egyik jellegzetes itala a sidra. Nem egy pálinka jellegű gyomormelegítőre kell gondolni, inkább egy könnyed nyári italra, mely mindössze 4-6% alkoholt tartalmaz. De miből készül és hogyan fogyasztják a spanyolok?

Asturiasban termő almából készül, azaz annak a mustjából, így szinte olyan mint egy nyári almalé kevés szénsavval és alkoholtartalommal megspékelve. Bár almabornak szokás fordítani, kevés borjelleggel bír.

Mivel egy asturiasi jellegzetességről van szó, így ebben a régióban igen közkedvelt ital, évente mintegy 40 tonna almát dolgoznak fel és fogyasztanak el utána előszeretettel a sidrából.


sidra, asturias, Spanyolország, spanyol almaborÉrdekesség még, hogy ezt az italt nem akárhogy szolgálják fel, külön rituáléja, trükkje van. Ahogy a fotón is látszik, magasról öntik az almabort, a poharat megdöntve tartják, hogy annak a falához ütközve a felszabaduló oxigén előhozza a buborékokat.

sidra, Asturias, spanyol almaborAz így felszolgált sidra-t nem szokás kortyolgatni, általában viszonylag gyorsan elfogyasztják, hogy ne veszítse el a frissességét, szénsavas jellegét.


Asturiasban léteznek külön sidrería-k is, azaz olyan sidra-ra specializálódott vendéglátóhelyek, ahol hatalmas hordókból csapolják ezt az északi nedűt és mellé tapasokat kínálnak.

A hagyományok szerint az év első sidráját a Semana Santa (Húsvét) alkalmával szokták megkóstolni.

Ha Spanyolországban jársz (főleg az északi részen, habár pl. Madridban is lehet kapni), érdemes megkóstolni!