Spanyol chef érkezett Budapestre

andalúz chef, andalúz receptverseny, Extenda Az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) szervezésében meghirdetett receptverseny nagy tömegeket mozgatott meg idén és a szigorú szakmai zsűri értékelése szerint jóval átgondoltabb, kifinomultabb receptek érkeztek, mint az elmúlt évben.

A magyar ítészek mellett pontozott még a Enrique Sánchez andalúz chef is, akit -elmondása szerint- lenyűgöztek a beküldött pályaművek: nem gondolta volna, hogy az andalúz hozzávalókon és spanyol konyhatechnikákon kívül még a spanyol életszemlélet is visszaköszön majd a magyar pályázók receptjeiben.

A Cómetelo tévés gasztroműsor házigazdája azt mondta, hogy ő bajban lenne, ha tipikus magyar hozzávalókból kéne bármilyen spanyolos ételt készíteni.

andalúz chef, Extenda, receptverseny A legjobb receptek beküldői nem akármit nyertek: a gratuláción, ajándékcsomagon túl résztvehetnek a sztárchef budapesti főzőkurzusán, melyre a Gastropolis Főzőiskolában fog sor kerülni. Az elkészítésre kerülő menü klasszikus andalúz ételeket vonultat fel egy-egy érdekes csavarral, igazi "Enriqués" látásmódban:

1. cékla salmorejo serrano sonkával és fürjtojással
2. sajtos és kolbászos fánkocskák paradicsomkompóton
3. garnélarák tortillácskák fokhagymásan, narancs tartárral
4. sertés cochofrito édes morzsával és bormártással
5. ragacsos rizs báránnyal, kakukkfűvel és gombával 
6. sült tej citrusos keksszel  

De nézzük, hogy a nyertes pályázó, Csermely Győző milyen recepttel tudta levenni a lábáról a szőrös szívű zsűrit. 

Andalúz tulipán 

andalúz receptverseny, Extenda, andalúz alapanyagok

 

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
40 dkg darált csirkemell 
20 dkg sonka ledarálva
20 dkg darált borjú hús
10 dkg zsemlemorzsa
1 db piros kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma összezúzva
½ csokor petrezselyem apróra vágva
1 zacskó sáfrány 200 ml meleg vízben áztatva 
2 db tojás enyhén felverve
1 db lime leve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál pimento
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors

Növényi olaj a sütéshez
Liszt
2 liter csirkehús alaplé

A tulipánhoz:
24 db óriás kagylótészta
16 szál medvehagyma
1 evőkanál kurkuma
víz

A medvehagyma mártáshoz:
10 dkg medvehagyma vékony csíkokra vágva
1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
200 ml főző tejszín
100 ml sherry
vaj
1 teáskanál nyílgyökér por
só és bors, ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. Süsd meg a paprikát sütőben, húzd le a héját, magozd ki és vágd nagyon apróra.
2. Dolgozd össze kézzel a húsgombóchoz való első tizennégy alapanyagot.
3. Formázz diónyinál kicsit nagyobb gombócokat.
4. Enyhén lisztezd meg a gombócokat, a felesleget rázd le róluk és több részletben, bő olajban süsd őket két percig.
5. A megsütött gombócokat éppen gyöngyöző húslében főzd negyven pecig.
6. Amíg a gombócok főnek, készítsd el a medvehagyma mártást.
7. Forrósítsd fel a vajat egy serpenyőben, majd pirítsd benne üvegesre a vöröshagymát.
8. Öntsd fel a sherryvel, kevergesd, amíg a folyadék a felére nem csökken.
9. Tedd bele a csíkokra vágott medvehagymát és fonnyaszd meg benne.
10. Öntsd fel a tejszínnel, ízlésed szerint sózzad és borsozzad, majd botmixerrel pürésítsd.
11. Ha szükséges, kevés vízben kikevert nyílgyökér porral (vagy kukorica keményítővel) sűrítsd be. Tartsd melegen a felhasználásig.
12. Főzd meg a tésztát a csomagolásán található leírás szerint. A főzővízbe tedd a kurkumát, hogy a tésztát megfesd vele. Szűrd le.
 
Hogyan érdemes tálalni?:
Állítsd össze a tulipánokat:
Helyezz a tálra két-két szál medvehagymát, ezek lesznek a tulipán levelei.Tegyél egy kevés mártást oda, ahová a tulipán virágát fogod elhelyezni.Tulipán virágonként fogjál össze három-három megfőtt, megszínezett tésztát, helyezz a találkozási középpontjukba egy-egy húsgombócot, a virágokat ültesd óvatosan a mártásba.
 

 

Nagyon mutatós egy étel a kép alapján, de egy biztos: türelmes és tapasztaltabb kuktáknak való. :) 

Gratuláunk mind a 14 nyertesnek, akik június 9-én Enriquével főzhetnek.