Mennyei spanyol kaják a Pata Negrában

Pata negra, spanyol tapas bar BudapestKiszivárgott a híre, hogy új spanyol tapas-ok érkeztek a Pata Negra-ba Budapesten. Még azt is sikerült megtudnunk, hogy a legújabb finomságok Sevillából és Córdobából származnak, mondhatjuk azt is, hogy a Feria de Abril ihlette őket. Vegyük sorra az új spanyol csemegéket:   

Egy örök kedvenc, a közkedvelt „lila óriás” új köntösbe öltözött: Berenjena con caramelo de vino tinto (sült padlizsán vörösbor karamellel) – ő lesz az első tapas, ami mellett nem érdemes kóstolás nélkül elmenni.

Pata Negra tapas bar Budapest, padlizsán

Maradva a könnyebb, zöldséges harapnivalóknál jön a spenót, amit apróbb, mogyoróra emlékeztető csicseriborsók bolondítanak meg: Espinacas con garbanzos –azaz spenót csicseriborsóval.

Pata Negra spanyol tapas bar Budapesten

A sok zöldség után elkél egy kis hús is, jöjjön tehát egy kis spanyol sonka, azon belül is a Cecina de León, azaz a leóni érlelt marhasonka, vékony szeletekre vágva, ízlésesen tálalva, bagettel kísérve.

Dél-Spanyolország történelme, a mór és arab világ visszaköszön a gasztronómiában is, ezt más sem bizonyít jobban, mint az a mentás kuszkusz saláta (Ensalada cuscús), ami ősztől a Pata Negra tapas bárokban is megkóstolható, akár Pesten, a Kálvin térnél, akár Budán, a Frankel Leó utcában.  

finomÉs most jön még csak a vaslapon sült kacsamáj (Foie de pato con caramelo de vino blanco), ami egészen érdekes kíséretet kap a zöldalma személyében és a hozzá passzoló fehér bor karamellben. Ezt semmiképp ne hagyd ki!

Van még egy új, vitaminbomba leves is, ami tulajdonképpen a gazpacho továbbgondolt,  córdobai változata, a salmorejo cordobés. Hogy miben más?  Sűrűbb az állaga, mivel kenyérbéllel készül, tetejét pedig pirított sonka és tojás darabok díszitik.

salmorejo

ördöghal, Pata Negra spanyol tapas barMég mielőtt az étlap végére, azaz a desszertre ugranánk, a hal imádóinak szól ez a két „meghívás”: bacalao con arroz socarrat y salsa de naranja (tőkehal pirított paellával és narancsmártással) illetve rape en crosta de panceta con salsa de jerez (ördöghal baconban sütve sherry mártással). Ez utóbbi, kissé ijesztő külsejéről kapta nevét, ámbár a tányéron ördögien finom tud lenni, főleg ha az andalúzok Sherry-jéből készül a szósz mellé.

spanyol desszert, spanyol tapas bar Budapesten: Pata NegraMost pedig eljöttt az édesszájúak ideje, a sort ugyanis Tocino de cielo zárja, ami magyarul annyit jelent: „égi/mennyei szalonna”. Elég bizarr a neve lefordítva, de persze köszönő viszonyban sincs a szalonnával, egy vérbeli andalúz édességről van szó, melyet régen az apácák kedtek készíteni. Egyes írásos emlékek szerint már 1324 óta létezik ez a csemege, ami összetevőit illetően irtó egyszerű  - tojást, cukrot, vizet, fahéjat, citromot tartalmaz- és mégis nagyszerű!

Mindezeket most megkóstolhatod a Pata Negrában, akár Pesten (Kálvin téren), akár Budán (a Frankel Leó utcában).

Pata Negra spanyol tapas bar 

Foglalj asztalt időben, mert sokan ki vannak éhezve a spanyol tapas-okra!