Salmorejo, azaz a gazpacho testvére

salmorejo - spanyol levesÍgértük, hogy megosztjuk Veletek a gazpacho testvérének is titulálható spanyol (hideg) leves receptjét, azaz, hogy miből és hogyan készül a salmorejo. Az a jó, hogy egyszerű elkészíteni és nagyon finom!

Hozzávalók:
(6 személyre)

  • 1 kg piros és érett paradicsom
  • 0,5 kg 1 - 2 napos fehér kenyérbél
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 - 4 ek. ecet
  • 1 ek. só
  • 0,5 pohár olívaolaj 


Hozzávalók a díszítéshez:

  • 4 db főtt tojás
  • 10 dkg apróra vágott Serrano sonka 

Elkészítés:
A meghámozott fokhagyma gerezdeket és a paradicsomot belehelyezzük egy turmixgépbe, sót adunk hozzá, majd összeturmixoljuk. Amikor a paradicsom kellően pépessé válik, hozzáadjuk a kenyérbelet és az ecetet, majd tovább mixeljük. Utána lassanként olívaolajat adagolunk hozzá.

Miután elkészült a salmorejo, - amely lényegében egy sűrű leves - egy mély tálba öntjük és tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk.
Kevéssel tálalás előtt kis leveses csészékben szervírozzuk, majd tetejét apróra vágott sonkával, keménytojással díszítjük, és egy kiskanál olívaolajat öntünk rá. Ízlés szerint narancsdarabkákkal is gazdagíthatjuk. A hidegen tálalt ételt önmagában vagy kenyérrel fogyasztjuk.