Spanyolország éléskamrája

GAspar Llanes és Naszály Éva2011. június 16-án indult a Cora áruház Spanyol Hetek akciója, ahol 29-ig Andalúzia és Murcia termékeit ismerhetik meg a vásárlók. A megnyitón részt vett Gaspar Llanes, andalúz gazdasági államtitkár is, aki válaszolt kérdéseinkre és elárulta nekünk azt is, hogy készíti kedvenc ételét. A szervezők is pont ezt tűzték ki célul, hogy ne csak megismerje az alapanyagokat a közönség, hanem felhasználásukhoz tippeket, tanácsokat is kapjanak.

Spanyol Portál: Van arról adat, hogy melyek a legnépszerűbb andalúz termékek, ételek Magyarországon?

Gaspar Llanes, ExtendaGaspar Llanes: A legkedveltebb termék a magyar fogyasztók körében az olívaolaj és a narancs. Ezek a szépség és az egészség garanciái. Az olaj megakadályozza a rákot, a narancs pedig az öregedést gátolja. Egy pohár narancslé a reggeli előtt és egy darabka kenyér olívaolajjal kitűnő reggelinek ígérkezik. Szinte nincs is másra szükségünk, csak délben egy kiváló gulyáslevesre. :)

A Graphisoft Parkban található (Extenda) irodánknak egyébként pontosan ez az egyik feladata, célja, hogy az andalúz termékeket megismertesse a magyar publikummal. A Spanyol Heteket megelőzően futott az Extenda Facebook oldalán (Egy csipetnyi Andalúzia) egy receptverseny is, melyen Andalúziából illetve Murciából származó alapanyagokat felhasználó receptekkel indulhatott bárki.

Hozzátenném, hogy Spanyolország éléskamrája Andalúzia, hiszen gazdag repertoárt vonultat fel és ezt a magyar közönség is értékeli:  a facebookon már 1323 barátunk és ugyanannyi receptünk van.
Mind jellegzetes, tipikus andalúz receptek, mind pedig magyar ételek receptjei, melyek a Földközi-tenger partjáról származó hozzávalók felhasználásával készültek. 


S.P.:
Van személyes kedvence?
G.Ll.: A Gazpacho, ami egy hideg paradicsomleves. Nagyon könnyű elkészíteni! Egy kis száraz kenyeret teszünk az edénybe, amit megtöltünk vízzel, hogy teljesen befedje. Egy kis só, néhány csepp ecet, olívaolaj, nagyon sok paradicsom, egy gerezd
fokhagyma, egy kis paprika és egy fél meghámozott uborka. Ezeket mind összeturmixoljuk és nagyon hidegre lehűtjük. Nehéz neki ellenállni. Tápláló és nagyon finom.


S.P.: Járt korábban Magyarországon? Van olyan magyar étel, amit kipróbált vagy a kedvence?
G.Ll.: Igen, jártam. A gulyáslevest nagyon szeretem.


S.P.: Az Extenda több európai országban is jelen van. Van arról adat, hogy milyen a magyar vásárlóerő azokhoz az országokéhoz képest, ahol az iroda szintén tevékenykedik?
G.Ll.: Magyarország Európán belül egy közepes méretű ország. Németországban van egy irodánk, ami hasonló méretű. Konkrét számokat illetően, mintegy 100 magyar vállalkozó importálja termékeinket és körülbelül 150 vállalat exportálja a magyar árukat. Ők a mi fő ügyfeleink. A magyar piac egy fontos tényező, mert egyre jobban kedveli a magyar közönség a mediterrán étrendet, aminek mi persze nagyon örülünk.


Spanyol hetek a Cora-banS.P.: A közeljövőben terveznek hasonló promóciós rendezvényeket?
G.Ll.: Nagyon sok hasonló programot szervez a budapeti irodánk. A legtöbben, akik ott dolgoznak magyarok, akik egy picit szeretik Andalúziát. Volt már korábban például Sherry borkóstoló illetve borvacsora is, melyre szinte minden évben sor kerül. Legközelebb október-novemberben szeretnénk hasonló programot kínálni, amikor a legtöbb gyümölcs beérik, szezonja lesz. Ezek ellenőrzött, tanusítvánnyal rendelkező termékek, melyet minden kedves Spanyol Portál olvasónak ajánlok, mert kíválóak.


S.P.: Mit üzenne a Portál olvasóinak?
G.Ll.: Köszönöm az érdeklődést Spanyolország, a kultúránk és termékeink iránt. Mi, andalúzok alapból boldog emberek vagyunk és  ezt szeretnénk megosztani a magyarokkal is.

Köszönjük az interjút, reméljük hamarosan újra találkozunk Budapesten!