Andalúz finomságok

eper, andalúz receptek, spanyol konyhaAhogy korábban is írtuk, nemrég került megrendezésre az I. Andalúz Receptverseny az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) jóvoltából. A verseny az „Egy csipetnyi Andalúzia” nevű Facebook oldalon lett meghirdetve, ahol olyan recepteket várt a zsűri, mely ötvözte az andalúz és magyar konyha jellegzetességeit és legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmazott.

szakcsHárom hét alatt összesen 34 pályázó töltötte fel receptjét, melyek közül Bíró Lajos, a Bock Bisztró vezető séfje, Vajda Péter, a Dining Guide szerkesztője és Martín Goldman, andalúz mesterszakács választotta ki a 13 legjobbat, és ezen belül is az első helyezetteket.

Természetesen a közönség is szerepet kapott, a közel 500 leadott szavazat alapján ők is bejuttathatták kedvencüket a főzőkurzusra.  Rengetegen érdeklődtek a receptek és az andalúz érdekességek iránt, így az Egy csipetnyi Andalúzia követőinek száma 1.300 fölé ugrott.

A várva-várt eredményhirdetésre május 27-én a Miele Főzőiskolában került sor, amin nekünk is volt szerencsénk részt venni. A sajtótájékoztatón Naszály Éva, az Extenda igazgatójának köszöntője után Bíró Lajos értékelte a győztes recepteket, és átnyújtotta a dobogósok számára az értékes nyereményeket. A zsűri elmondta, hogy a pontozásnál elsődleges szempont volt, hogy a receptek legyenek kreatívak, andalúz jellegzetességeket adaptáljanak a magyar konyhába, így ötvözve a kettőt és nem utolsó sorban friss hozzávalókat tartalmazzanak.

salmorejoEzt követően Martín Goldman andalúz ínyencségekkel nyűgözte le a sajtó munkatársait egy látványos főzőshow keretében. Az ínycsiklandozó tapasok –tortilla española, jamón ibérico, chorizo- után megkóstolhattunk egy tipikus andalúz levest, a Salmorejo-t, ami kenyérrel sűrített üdítő paradicsomleves olívaolajjal és fokhagymával. Ezután jött a tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblancoval, a friss tintahal és ha nem ámultunk volna el eléggé a dél-spanyol különlegességektől, kipróbálhattuk milyen a borsos eper és a Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel.

Az Extenda külön nyereménnyel nem csak az első három helyezettet, illetve közönségdíjas versenyzőt jutalmazta. A legjobb receptek beküldői vehettek részt május 28-án a Martín Goldman által tartott főzőkurzuson, illetve a receptekre legtöbb szavazatot leadó is egy andalúz termékcsomagot vehetett át. A 14 szerencsés résztvevőt, akik a közönség által lehetőséget kaptak, hogy két remek andalúz szakácstól tanulják meg a spanyol konyha néhány jellegzetességét a következő menüsorral kápráztatta el Martín Goldman:

Martín Goldman, andalúz séf1. Fokhagymás paprikás leves sherrys sonkaalaplével

2. Zöldségchips ropogós sonkával és salmorejoval

3. Paraszt tortilla extra szűz olívaolajjal és paradicsomsalátával

4. Tintahal olívabogyó kéregben narancsos aliolival

5. Tengeri durbincs tempura zöldségekkel

6. Tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblanco

7. Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel

Martín nem csak bemutatót tartott, de a résztvevők maguk is belekóstolhattak az ételek elkészítésébe, így tovább ismerkedhettek Andalúzia minőségi alapanyagainak - mint az extra szűz olívaolaj, a serrano sonka, a borecet vagy éppen az sherry és az olajbogyó - sokrétű felhasználási lehetőségeivel.

Ha meghoztuk étvágyadat az andalúz ételekhez, látogass el újra hozzánk, hiszen jövő héten  a Salmorejo receptjét olvashatod itt a Portálon.