Spanyol ízek Budán és Pesten

Pata Negra - tapas y copas - spanyol tapas barSpanyolország konyhája, jellegzetes ételei legalább olyan változatosak, mint maga a kultúra. Andalúzia, Asturias vagy Baszkföld – csak, hogy három régiót említsünk- ég és föld. Hogy lehet mégis egy budapesti étteremben visszaadni ezt a változatos ízvilágot? Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter, a Pata Negra tapas bár tulajdonosai ezt a kihívást választották: a folyamatosan megújuló spanyol tapas- és pincho világból nyújtanak kóstolót Budapesten.

Jamón Serrano - spanyol sonka a Pata NegrábanMíg a spanyoloknál réges régóta hódít a tapas-kultúra, sőt folyamatosan fejlődik (a gasztro-mesterek a régi klaszikusok újragondolt verzióival lepik meg az enni-inni nagyon szerető spanyol vendégeket), nálunk Magyarországon még nem annyira elterjedt a spanyolos tapas-ozás, melynek lényege, hogy az asztaltársaság közösen rendel, sokféle tapas-t, és mindenki csipeget innen-onnan, mindent megkóstol.

Az evés (is) egy közössségi élmény a spanyoloknál, egyes részeken, például Baszkföldön (País Vasco) külön gasztrotársaságok működnek (csak férfi tagokkal), akik közös főzéseket, kóstolókat szerveznek kikapcsolódásként.

Pata Negra - www.patanegra.hu - spanyol tapasNem véletlen említjük a baszk vendéglátást, mivel a Pata Negra vezetői is többek között ezt a régiót látogatják minden évben, hogy az új gasztrotrendeket figyelemmel kísérve, ihletet merítsenek és a spanyol, baszk élményekkel feltöltődve aktuálizálják az étterem asztalára kerülő finomságok sorát. Így került most 2011 januárjában az étlapra egy jellegzetes baszk ételkülönlegesség is: a pimiento piquillo relleno de bacalao –azaz marinált, sült piros paprika tőkehallal és besamel mártással töltve, tejszínes sültpaprikás öntettel.

Mind a pesti, mind a budai étteremben eredeti spanyol alapanyagokból (friss halak, spanyol sajtok, spanyol sonkák, olívaolaj) készült tapas-okat kóstolhatunk meg, spanyol borokkal, katalán pezsgővel (cava) vagy sangríaval kísérve.

Természetesen nem hiányozhatnak az étlapról a klasszikus spanyol falatok sem, csakúgy mint a krokett, tortilla vagy a patatas bravas, de emellett egyéb spanyol ínyencségekkel is találkozhatunk, mint például a rabo de toro deshuesado con crema de patata: bikafarok krumplipürével vagy chipirones fritos: sült bébi tintahal ropogós bundában.

Patatas bravas a Pata Negrában - patanegra.huVilmos és Szilveszter, akik örök spanyol gasztrofelfedezők, minden évben legalább két alkalommal ellátogatnak Spanyolországba, hogy az eredeti spanyol ízvilágot, és a köré szerveződő egész tapas és pincho kultúrát, hangulatot minél autentikusabb formában tudják átültetni a budapesti Pata Negrákba.

Szilveszter elmesélése alapján nincs év, hogy gasztrotúráikon ne találkoznának valami újdonsággal, kuriózummal. Egyre több baszk vendéglátós termeli például saját maga a felhasznált alapanyagokat saját kis veteményesében, de találkoztak már olyan spanyol chef-fel is, aki minden ételt parázson készített.

Vannak azonban olyan spanyol szokások, amelyeket nem érdemes meghonosítani Budapesten, mint például hogy a spanyol vendégek evés-ivás után lelkiismeretfurdalás nélkül dobálják a földre az elhasznált szalvétát illetve a cigaretta csikkeket (ennek persze hivatalosan véget vetett a most januárban érvénybe lépett dohánytörvény), mert a földön heverő szalvétakupac azt jelzi, hogy ebben a vendéglátóban bizony sokan megfordultak, tehát rossz nem lehet.

Pata Negra pultA fenti, nem annyira szimpatikus szokást leszámítva, a budapesti Pata Negrákban visszaköszön a spanyol stílus: a jellegzetesen hosszú bárpult, az asztalokon elhelyezett szalvétatartók, a spanyol csempék és képek a falon, valamint a spanyol háttérzene.

Érdemes jó pár baráttal együtt ellátogatni akár a pesti, akár a budai egységbe, és közösen rendelve, minél több spanyol tapas-t megkóstolni.

A kulináris élvezeteket és a hangulatot tovább lehet –és érdemes- fokozni egy „copita Rioja-val” vagy egy kancsó frissen kevert sangríával.

¡Qué aproveche!

 PATA NEGRA TAPAS BAR - BUDA, PEST