Karácsonyi spanyol étkek I.

besugoalhornoKarácsony közeledtével egy-két olyan tipikus ünnepi fogással jelentkezünk, mely gyakran terítékre kerül decemberben a spanyol családoknál. A spanyolok amúgyis sok halat és tengeri herkentyűt esznek, -ha ünnep van, ha nem- de karácsonykor pláne előszeretettel készítik a Besugo al horno-t.

Nézzük, milyen hozzávalókra lesz szükségünk:

  • 1 db tengeri durbincs (egészben), 1,5- 2 kg-os (esetleg pisztránggal helyettesíthetõ)
  • 4 nagy burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 citrom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár fehér bor
  • zsemlemorzsa
  • petrezselyem

Kezdjük a hallal! Lepikkelyezzük, két helyen bevágjuk és besózzuk.
Meghámozzuk a krumplikat és vékony szeletekre vágjuk, majd forró olajban egy picit átsütjük. Ahogy kezdenek megpirulni, kivesszük őket az olajból. (Nem kell teljesen megsülniük, mert még úgyis sütőbe kerülnek a hallal együtt.)

A sütőtálba öntünk egy kis olivaolajat -hogy ne ragadjon le  a hal-, utána jöhet a korábban megpirított burgonya, majd rá az előkészített, besózott hal beborítva a hagymaszeletekkel.A halon ejtett bevágásokba egy-egy citromszeletet tűzünk, megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és az apróra vágott petrezselyemmel.
Meglocsoljuk egy kis citromlével és a fehérborral, majd betesszük az előmelegített sütőbe.

Amíg sül, felhevítünk 3-4 evőkanálnyi olívaolajat és beletesszük a fokhagymát. Amint megpirul, ráöntjük a halra, ez adja majd a besugo-s tálunk pikantériáját.

Hozzávetőlegesen 30 percnyi sütésre lesz szükség és már tálalhatjuk is!
Que aproveche!

Jövő héten egy fincsi desszerttel, a Roscón De Reyes receptjével folytatjuk!