Mallorca dióhéjban
Mallorca, a Baleár-szigetek gyöngye, melyet nem kevesebb, mint 12 millió turista keres fel évente, szintúgy ideális üdülőhely azok számára, akik a tengerparti sütkérezést szeretik, mint azoknak, akik szeretnek kirándulni, várost nézni. Érdemes kocsit bérelni és bejárni, felfedezni a szigetet, mely rengeteg csodás kis öblöt, ún. cala-t rejt.
Köztudott, hogy Mallorca a németek és angolok közkedvelt nyaralóhelye, ezért utazás előtt megéri utánajárni, hogy melyik az a partrész, ahol a részeg angol tinik és nyugdíjas németek (akik sramli zenét kérnek a spanyol bárokban és Wiener Snitzel-t) kevésbé koncentrálódnak. A mi ajánlatunk (Palma de Mallorca-n Can Pastilla vagy Playa de Palma).
A főváros látnivalóit (katedrális, múzeumok, parkok) bármelyik útikalúzban megtaláljátok, nézzük inkább azt, merre érdemes kirándulni a szigeten (ami pár nap alatt bejárható kocsival), és mit nem szabad kihagyni a helyi finomságok közül.
Porto Cristo: A sziget keleti partján található városka nevezetessége a Porto cristo-i barlang, ahol vezetett túra keretében csodálható meg a cseppkőrengeteg és az alatta fekvő tó, a Lago Martel. Minden teremben külön program várja a látogatókat (vetítés, zenés műsor).
Spanyol vagy angol nyelvű tolmácsgépet ne felejts el kérni, ha nem beszélsz németül, mert az első teremben vetített kisfilm például alapjáraton németül megy.
Info és belépő a barlang honlapján: http://www.cuevas-hams.com/
Sóller: mesebeli hangulata és nosztalgiavasútja miatt javasoljuk, hogy látogassatok el Sóllerba is, egy kirándulást mindenképp megér.
Valdemossa: a helyiek szerint az első számú látnivaló Valdemossa, mely festői tájaival az össze útikönyvbe biztos helyet szerzett.
A kirándulás után biztos jól fog esni valami finom helyi specialitás, vagy tapas.
Nézzük, mit érdemes megkóstolni:
Egyik mallorcai nevezetesség a sobresada, ami leegyszerűsítve kolbászkrémnek fordítható. A sziget klímája magyarázza a chorizo-nak ezt a kenhető verzióját, mivel a kiszárításra nem igazán ideális a levegő (túl párás). A helyiek is előszeretettel fogyasztják friss kenyérre kenve. Másik egyszerű recept a pan comb ali, ami a mallorquín nyelvjárásban kenyeret jelent olívaolajjal. Ehhez elengedhetetlen a friss alapanyag, az adja a tapas pikantériáját: kenyér meglocsolva olívaolajjal, bedörzsölve paradicsommal. Amilyen egyszerű, olyan isteni finom.
Bármelyik kisvárosban érdemes betérni egy pékségbe, megkóstolni a péksütiket, de semmiképp se hagyjátok ki az ensaimada-t, a mallorcai specialitást. Magyar viszonylatban talán a brióshoz hasonlítható, bár nem olyan száraz, és sokszor készül belőle töltött verzió is. Az eredeti változat az, ami cabello de ángel-lel készül.
A legtöbb tengerparti boltban lehet rendelni díszdobozos ensaimada-t, különböző méretben és ízesítéssel (ajándéknak kiváló), de még az utolsó pillanatban, a reptéren is magadhoz szólíthatsz egyet a helyi finomságból. (szinte majdnem minden utas kezében egy díszdobozos ensaimada-val érkezik a fedélzetre)
Sok helyen lehet találkozni Mallorca jellegzetes likőreivel, melyek gyógynövényekből készülnek.
Az egyik legismertebb a Túnel, mely száraz, édes és kevert változatban kapható. Íze ánizsos, gyógynövény jellegű, általában étkezés után fogyasztják, digesztív italként.
Végül, de nem utolsó sorban, említést érdemelnek a sziget szélmalmai is, melyek tulajdonképpen Mallorca szimbólumává váltak. Már a repülőről lehet látni jónéhányat és később sem lehet szem elől téveszteni őket, mivel közel 3000 db van belőlük. Amikor a sziget még nem a turizmusból élt, hanem jórészt mezőgazdaságból, ezek a malmok aktívan őröltek, manapság pedig többségük már csak díszként funkcionál. Ellenben nagy gondot fordítanak a megőrzésükre, külön programot indítottak a malmok restaurálásra, karbantartására.