Fördős Zé és a spanyol konyha
Fördős Zé, a Street Kitchen arca imád főzni, szívesen merít ötleteket különféle konyhák ízlésvilágából, de mi arra voltunk kiváncsiak, hogy hogy áll a spanyol gasztronómiával. Az interjúból kiderül, hogy melyik a kedvenc spanyol étele, miként teszteli a vendéglátást mikor Spanyolországban jár és milyen spanyol italt tölt legszívesebben a poharába.
Legtöbben a tévéből ismernek, talán kevesebben tudják, hogy korábban churros-os gasztrobizniszt vittél. Honnan jött az ötlet? Spanyolországban szerettél bele a churros-ba vagy más tájakon?
A churros-biznisz még megvan, édesapám foglalkozik vele! Először Mexikóban kóstoltam, de végül Brazíliából hoztam be az első churros-sütő gépet. Az ottani változat vastagabb és dulce de leche-vel, azaz édes karamellkrémmel töltik meg. De én személy szerint az eredeti, vékony, kicsit sós, spanyol verziót szeretem jobban!
A churros-on kívül, mi az, amit még kedvelsz a spanyol konyhában? Ha azt kérnénk tőled, hogy valami spanyol finomságot készíts, mi lenne az?
Valószínűleg egy gambas al ajillot, azaz fokhagymás garnélát! Az én verziómban a fokhagyma az elején is belekerül az ételbe és jól lepirul, édeskés lesz, de a végén is teszek hozzá, hogy az intenzív, nyersebb fokhagymaíz is átjárja a roppanósra készült rákokat.
Szerinted a spanyolok tényleg nagyon egészségesen esznek? Sokszor olvasunk a mediterrán diétáról, de azért valljuk meg, nagyon szeretik a bő olajban sült ételeket: krokett, sült apró halak, sült krumpli mindenhez, olajban sült zöldségek, stb.
Én az egyszerű spanyol konyhát robosztusnak, ízesnek, de kissé nehéznek ismertem meg, és hát tényleg nagyon szeretik a bő olajban sült dolgokat. Biztos nem a világ legegészségesebb ételei ezek, de egyértelműen helyük van a kiegyensúlyozott (és élvezetes!) táplálkozásban.
Persze azért sok egészséges alapanyagot, ételt is kínál a spanyol gasztronómia, gondoljunk csak az olivabogyóra és az olivaolajra. Tényleg! Ha valaki tőled kér tanácsod, hogy spanyol vagy olasz olivaolajjal öntözze meg a friss salátáját, akkor te melyiket javaslod?
Akár olasz, akár spanyol, én a nyersebb, kesernyésebb, a frissen kaszált fű illatára emlékeztető olajakat szeretem, mint ahogy a bogyókból is az erősebb ízűek állnak közel hozzám.
Van kedvenc spanyol ételed, amiért rajongsz?
Imádom a jól készült paella-t, aminek az alján kicsit lepirul a rizs. Ennek külön neve is van, úgy hívják: socarrat. Ez a kissé megbarnult, pirult, de mégis szaftos alsó rész jelzi, hogy hozzáértő készítette az ételünket.
A szakértelem mellett tudjuk, hogy a főzésnél nagy jelentősége van a jó alapanyagnak is. Spanyolországban milyen tapasztalataid voltak?
Volt szerencsém megfordulni Madridban, Barcelonában és egy kis faluban, Piedrahitában is eltöltöttem egyszer 10 napot. Mindenhol a mediterrán konyhára jellemző egyszerűséggel és elsőosztályú alapanyagokkal találkoztam. Nem véletlenül imádtam minden spanyol utamat! :)
Amikor Spanyolországban jársz, hogyan teszteled a helyi gasztronómiát?
A piac nálam mindig alap, mint ahogy a piacok környékén található kisebb talponállók, büfék is. A tapas mellett pedig a baszk pintxo a nagy kedvencem, amivel amúgy Barcelonában találkoztam először. Ezek változatos falatkák, amiket jellemzően bárok pultjaira pakolnak ki és az ember italozás közben szemezget belőlük. Itt az evés mellett az ember a vadászati ösztöneit is kiélheti. :)
Ha már a bárokról van szó, melyik spanyol italt kedveled a legjobban?
Ebédhez egy pohárka San Miguel sör, vacsora előtt sangría, végül pedig jéghideg cava (spanyol pezsgő), ezeket szoktam kint inni szép sorban, egymás után.
Egyértelművé vált a beszélgetés során, hogy közel áll hozzád a spanyol konyha, kapásból mondtál kedvenc spanyol ételt, italokat. Mi az, amiben szerinted a spanyolok a legjobbak a gasztronómia területén?
A helyi gasztronómia szenvedélyes, fűszeres, és legtöbbjük nincs túlkomplikálva. A tapas kultúra pedig külön említésre méltó, főleg a vidéken található egyszerű tapas bárokra gondolok, ahol szinte megállt az idő. Imádok beülni a helyiek közé és croquetas-t meg isteni olajbogyókat majszolgatni egy kis pohár sör mellett.
Kiváncsi vagy Fördős Zé spanyol receptjeire? Nézd meg, hogy ő hogy készíti a paella-t vagy a spanyol fokhagymalevest!
Fotók: zeakonyhaban.blog.hu
Keresd az újságárusoknál a Zé magazint, ha szeretnél még több jó recepttel gazdagodni!
Zé magazin a neten: zemagazin.hu
Fördős Zé blogja: zeakonyhaban.blog.hu
Street Kitchen: streetkitchen.hu