Tapeo

tapasSpanyolország egyetlen városa sem szűkölködik tapas bárokban, mivel a spanyoloknál ez úgymond egy találkozópont, ahol a barátokkal, kollegákkal egy sör legurítása mellett, egy jó tapas kíséretében társadalmi életet élnek. Ezekben a tapería-kban egyaránt kínálnak meleg és hideg falatkákat, kezdve a finomabbnál finomabb halakkal, Serrano sonkával, olivabogyóval, babételekkel egészen Andalúzia talán legismertebb nyári leveséig, a gazpacho-ig.

Bővebben

Crema catalana- jellegzetes katalán finomság

creama catalanaKatalán krém. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfinomabb spanyol desszertől van szó, amit házilagosan is könnyen el lehet készíteni, mindössze a karamellizáláshoz lesz szükség egy karamellizáló pisztolyhoz.

Bővebben

Pisco

piscoSokat vitáznak a Pisco eredetéről, hogy valójában perui vagy chilei specialitás, egy viszont biztos, hogy egy szőlőből készült pálinkát takar az elnevezés.  Nem egy újkeletű nedüról van ám szó, már 1616-ban fogyasztották különböző limai fiesztákon és azóta sem merült feledésbe ez a latin specialitás. De még mennyire nem!

Bővebben

Chicote csak egy van

museo chicoteIgaz, hogy Madridban egymást érik a különböző tabernák, taperíak és bárok, de nincs még egy olyan jellegzetes kis italozó hely, mint a Chicote. A spanyol főváros sugárútján található híres vendéglátó 1931-ben nyitotta meg kapuit, ahol nem egy ismert színész, énekes, művész fordult meg, mely bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy örökre halhatatlanná tették a Chicote nevet és azt a közeget, amit ez a név takar a mai napig.

Bővebben

Feliz Navidad a todos!

xmasMagyar szokáshoz hasonlóan a spanyolok sem vetik meg a kaját, főleg Karácsony idején. A spanyol karácsonyi menüből egy karácsonyi kacsát szeretnénk Nektek ajánlani.

Bővebben

Tortilla de patatas - egyszerű és finom

tortilladepatatas1Hallottam már olyan megfogalmazást spanyoltól, miszerint a tortilla a spanyol konyha gyöngyszeme. De ne gondoljunk valami engetrengető étekre, mert az elkészítéséhez csupán krumplira, hagymára, sóra, tojásra és egy kis olívaolajra van szükségünk.

Bővebben

Hűtsd le magad egy mojito-val!

mojitoKubában tudják mi a jó... az egyik legkedveltebb koktél - a Mojito- is Fidel Castro földjéről származik. Mint az köztudott arrafelé nem vetik meg a helyi cukornádból nyert rumot, úgyhogy nem véletlen, hogy ennek a koktélnak is ez a nedű az alapja.

Bővebben

Megnyílt az El Chiringuito!

Megnyílt az El Chiringuito!

El Chiringuito - spanyol finomságokSpanyolországban az el chiringuito szó a leginkább a tengerparton lévõ, szabadtéri kis vendéglátóegységeket, bárokat jelöli, Budapesten pedig egy új gourmet boltot, ahol finomabbnál finomabb spanyol sonkák, sajtok, olivaolajak sorakoznak a polcokon.

Az üzlet gazdáját, Egresits Balázst kértük meg, hogy meséljen egy picit a budapesti El Chiringuito-ról és vezessen be minket a spanyol ízek birodalmába:

Bővebben

Katalán sült zöldségtál

escalivadaEgy könnyű katalán étellel, az Escalivada-val folytatjuk gasztroheteinket, amely egy tipikus mediterrán finomság: könnyű, színes, egészséges és finom! A katalánok általában előételként vagy hús, hal mellé fogyasztják ezt az ételt, amit akár grillen, akár sütőben is elkészíthetünk.

Bővebben

Puerros gratinados

puerrosgratinadosÚgy tűnik vége a nyárnak, a kánikulának, amikor legszívesebben csak üdítőt, fagyit vagy dinnyét vettünk magunkhoz. Az ősz beköszöntével egy spanyol receptet szeretnénk ajánlani Neked: Puerros gratinados.

Bővebben

Rizs valenciai módra

Remek köret csirke mellé, de önmagában is isteni ez a Sherry boros, naranccsal megbolondított rizs! Te is könnyedén elkészítheted:

Bővebben

Mivel koccintanak a spanyolok?

cavafreixenetKépzelheted, hogy a spanyolok se búcsúztatják szárazon az óévet! :) Amikor éjfélt üt az óra, a szerencsét hozó 12 szem szőlő elfogyasztása után magasba lendülő poharakban spanyol pezsgő, azaz cava gyöngyözik.

Bővebben

Karácsonyi étkek II. - Roscón de reyes

roscondereyesNincs karácsony Spanyolországban Roscón nélkül, melyet a hagyományokhoz híven január 6-án fogyasztanak, azaz a Reyes Magos (Három királyok) érkezésekor. Élvezeti értékén kívül fontos megemlíteni, hogy ez a süti mindig tartogat egy kis meglepetést.

Bővebben

Hófehér krémleves andalúz módra

ajoblancoAjoblanco. Sokszor a gazpacho fehér testvéreként szokták emlegetni, mivel alapvető összetevői közt szerepel a fokhagyma, olivaolaj, víz, kenyérbél csakúgy mint a gazpacho-ban és szintén Andalúziából származik, mégis teljesen más.

Bővebben

Tarta de Santiago

tartadesantiagoNincs tudomásunk egy olyan spanyolországi régióról sem, ahol ne szeretnék a desszerteket, ebből adódóan elég széles palettából választhatunk, ha valami édesre vágyunk. Mi most egy mandulás finomságot választottunk, egész pontosan Galícia területéről a Santiago tortát, melyet a spanyolok nagy előszeretettel fogyasztanak, leginkább bor társaságában.

Bővebben

Queso manchego, ¡ay qué rico!

queso manchegoSok-sok jellegzetes spanyol finomság létezik, ami nem hiányozhat sem a tapas bárok kínálatából, sem a spanyolok saját éléskamrájából. Ilyen például az olívabogyó (zöld, fekete, sima, töltött változat), az ibériai sonka (jamón ibérico), az olívaolajak és nem utolsósorban a sajt, azaz a queso

Bővebben

Húsvéti finomság

torrijaAhogy nálunk is, úgy a spanyoloknál is van néhány tipikusan húsvéti recept. Nos, ezek közül egy desszertet szeretnék a figyelmedbe ajánlani, melyet te is könnyedén elkészíthetsz otthon. A finomság Torrija névre hallgat és így készül:

Bővebben