Magyar étterem nyílt Barcelona-ban!

 Magyar étterem nyílt Barcelona-ban!

Hungaryto - magyar étterem, Barcelona Magyar ízek Katalónia fővárosában. 2010 júliusában nyílt meg az Hungaryto étterem, ahol a gulyáson át a pörköltig minden magyar specialitás -beleértve a pálinkát is- megtalálható. Az üzlet üzemeltetőjét az Hungaryto spanyol fogadtatásáról kérdeztük.  

 

Bővebben

Karácsonyi spanyol étkek I.

Karácsonyi spanyol étkek I.

Karácsonyi spanyol ételekKarácsony közeledtével egy-két olyan tipikus ünnepi fogással jelentkezünk, mely gyakran terítékre kerül decemberben a spanyol családoknál.
A spanyolok amúgyis sok halat és tengeri herkentyût esznek, -ha ünnep van, ha nem- de karácsonykor pláne elõszeretettel készítik a Besugo al horno-t.

Bővebben

Jamón Serrano - a spanyolok kedvence

Jamón Serrano - a spanyolok kedvence

spanyol sonkaHa megkérnek valakit, hogy mondjon egy tipikus spanyol ételt, legtöbben rávágják, hogy: paella. De azért ne feledkezzünk meg az Ibériai-félsziget imádott sonkájáról sem, a Jamón Serrano-ról. Íme egy kis ízelítõ, ha már kóstolót nem tudunk adni. :)
Azt az állítást, miszerint a spanyolok imádják a sonkát szerintem elég egy számadattal alátámasztani: egy fõ átlagosan évi 5 kg Jamón Serrano-t fogyaszt.
Nézzük mit kell tudni errõl a közkedvelt spanyol sonkáról:

Bővebben

Tapeo

Tapeo

Spanyolország egyetlen városa sem szűkölködik tapas bárokban, mivel a spanyoloknál ez úgymond egy találkozópont, ahol a barátokkal, kollegákkal egy sör legurítása mellett, egy jó tapas kíséretében társadalmi életet élnek.

Ezekben a tapería-kban egyaránt kínálnak meleg és hideg falatkákat, kezdve a finomabbnál finomabb halakkal, Serrano sonkával, olivabogyóval, babételekkel egészen Andalúzia talán legismertebb nyári leveséig, a gazpacho-ig.

Bővebben

Andalúz ízek érkeznek

Andalúz ízek érkeznek

Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület jóvoltából Magyarországra látogat az egyik legnevesebb andalúz mesterszakács, Kisko García. 

Bővebben

Crema catalana- jellegzetes katalán finomság

Crema catalana-
jellegzetes katalán finomság

 Katalán krém. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfinomabb spanyol desszertől van szó, amit házilagosan is könnyen el lehet készíteni, mindössze a karamellizáláshoz lesz szükség egy karamellizáló pisztolyhoz.

Bővebben

Viva Andalúzia!

Viva Andalúzia!

Viva Andalucía! - spanyol gasztrosorozat Daniela Hernandez-zelDél-Spanyolország ízei most még közelebb kerülnek hozzánk a január 19-én induló 5 részes Viva Andalúzia! címû gasztrosorozat segítségével.
Az Extenda - Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda - és a TV Paprika közös produkciójával választ kaphatsz többek között olyan kérdésekre:   

Bővebben

Pisco

Pisco

piscoSokat vitáznak a Pisco eredetéről, hogy valójában perui vagy chilei specialitás, egy viszont biztos, hogy egy szőlőbõl készült pálinkát takar az elnevezés.  

Nem egy újkeletű nedüról van ám szó, már 1616-ban fogyasztották különböző limai fiesztákon és azóta sem merült feledésbe ez a latin specialitás. De még mennyire nem!

Bővebben

Chicote csak egy van

Chicote csak egy van

Museo Chicote- Spanyol portálIgaz, hogy Madridban egymást érik a különbözõ tabernák, tapería-k és bárok, de nincs még egy olyan jellegzetes kis italozó hely, mint a Chicote.

A spanyol főváros sugárútján található híres vendéglátó 1931-ben nyitotta meg kapuit, ahol nem egy ismert színész, énekes, művész fordult meg, mely bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy örökre halhatatlanná tették a Chicote nevet és azt a közeget, amit ez a név takar a mai napig.

Bővebben

Feliz Navidad a todos!

Feliz Navidad a todos!

xmasBoldog Karácsonyt kívánni és megajándékozni Titeket egy spanyol karácsonyi étek receptjével.

Magyar szokáshoz hasonlóan a spanyolok sem vetik meg a kaját, fõleg Karácsony idején. A spanyol karácsonyi menübõl egy karácsonyi kacsát szeretnénk Nektek ajánlani.

Bővebben

Tortilla de patatas - egyszerû és finom

Tortilla de patatas - egyszerû és finom

Tortilla de patatas - spanyol omlettHallottam már olyan megfogalmazást spanyoltól miszerint a tortilla a spanyol konyha gyöngyszeme. De ne gondoljunk valami engetrengetõ étekre, mert az elkészítéséhez csupán krumplira, hagymára, sóra, tojásra és egy kis olivaolajra van szükségünk.

Bővebben

Hûtsd le magad egy mojito-val!

Hûtsd le magad egy mojito-val!

Egy kubai koktélKubában tudják mi a jó... az egyik legkedveltebb koktél - a Mojito- is Fidel Castro földjérõl származik.

Mint az köztudott arrafelé nem vetik meg a helyi cukornádból nyert rumot, úgyhogy nem véletlen, hogy ennek a koktélnak is ez a nedû az alapja.

Bővebben

Megnyílt az El Chiringuito!

Megnyílt az El Chiringuito!

El Chiringuito - spanyol finomságokSpanyolországban az el chiringuito szó a leginkább a tengerparton lévõ, szabadtéri kis vendéglátóegységeket, bárokat jelöli, Budapesten pedig egy új gourmet boltot, ahol finomabbnál finomabb spanyol sonkák, sajtok, olivaolajak sorakoznak a polcokon.

Az üzlet gazdáját, Egresits Balázst kértük meg, hogy meséljen egy picit a budapesti El Chiringuito-ról és vezessen be minket a spanyol ízek birodalmába:

Bővebben

Katalán sült zöldségtál

Katalán sült zöldségtál

Padlizsán alapú sült zöldségtál KatalóniábólEgy könnyû katalán étellel, az Escalivada-val folytatjuk gasztroheteinket, amely egy tipikus mediterrán finomság: könnyû, színes, egészséges és finom!

A katalánok általában előételként vagy hús, hal mellé fogyasztják ezt az ételt, amit akár grillen, akár sütőben is elkészíthetünk.

Bővebben

Fokhagyma leves spanyol módra

Fokhagyma leves spanyol módra

Egy olyan klasszikus spanyol levessel indítjuk a gasztronómiai heteket, amit igazán egyszerû elkészíteni. Nézzük, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségünk:

Bővebben

Spanyol ízek

Spanyol recept: puerros gratinados

Úgy tûnik vége a nyárnak, a kánikulának, amikor legszívesebben csak üdítõt, fagyit vagy dinnyét vettünk magunkhoz. Az õsz beköszöntével egy spanyol receptet szeretnénk ajánlani Neked: Puerros gratinados.

Bővebben

Rizs valenciai módra

Rizs valenciai módra

Remek köret csirke mellé, de önmagában is isteni ez a Sherry boros, naranccsal megbolondított rizs! Te is könnyedén elkészítheted:

Bővebben

Mivel koccintanak a spanyolok

Mivel koccintanak a spanyolok

Képzelheted, hogy a spanyolok se búcsúztatják szárazon az óévet! :) Amikor éjfélt üt az óra, a szerencsét hozó 12 szem szõlõ elfogyasztása után magasba lendülõ poharakban spanyol pezsgõ, azaz cava gyöngyözik.

Bővebben

Karácsonyi étkek II. - Roscón de reyes

Karácsonyi étkek II. - Roscón de reyes

Nincs karácsony Spanyolországban Roscón nélkül, melyet a hagyományokhoz híven január 6-án fogyasztanak, azaz a Reyes Magos (Három királyok) érkezésekor. Élvezeti értékén kívül fontos megemlíteni, hogy ez a süti mindig tartogat egy kis meglepetést.

Bővebben