Önkéntes munka Spanyolországban

Valencia, önkéntes munka SPanyolországbanEz alkalommal Szép Judittal készítettünk interjút, aki az Európai Önkéntes Szolgálat keretében 2009-ben 9 hónapot töltött Spanyolországban, Valenciában. Ha Téged is érdekel, hogy miként lehet megpályázni önkéntes lehetőségeket Spanyolországba és milyen feltételekkel lehet részt venni az EVS programban, olvass tovább! 

 
Milyen területen végezted az önkéntes munkát? 

Szellemi fogyatékosokkal foglalkoztunk, keddtől szombatig. Keddtől péntekig délelőttönként kézműves és egyéb foglalkozásokat tartottunk, délutánonként pedig általános iskolás anyagokat oktattunk (matematika, nyelvtan, földrajz, számítástechnika, stb.) A kettő között pedig a jól megérdemelt siesta-t élvezhettük. :) Szombat délelőttönként szabadidő eltöltés keretében kirándulni vittük a csoportot. Évközben pedig tavaszi és nyári 10 napos táboroztatásban vettünk részt.

 

 

Mennyi időbe telt, míg találtál ilyen munkalehetőséget?

Pályázni kell a programra, 3 pályázatbenyújtási határidő van. Tulajdonképpen az egész program felépítésére jellemző, hogy általában 5-6 hónap telik el a pályázatbenyújtási határidő és a kiutazás között. Erre minden pályázónak számítania kell!

Én 2008. májusában határoztam el, hogy részt szeretnék venni a programban, és novemberre visszaigazolt a fogadó szervezet, hogy várnak. Decemberben lefolytak a szükséges előkészületek, repülőjegy foglalás, képzés és január első hetében már kezdhettem is annál a szervezetnél, akiknél az önkéntesi munkát végezhettem. (Ugyanis a fogadó szervezet nem egyenlő az önkéntesi munkát biztosító szervezettel.)


A megélhetés mennyire biztosított az önkéntesek számára? El lehet lenni abból a zsebpénzből, amit adnak, vagy azért szükséges itthonról vinni némi tartalékot, költőpénzt?

Teljes mértékben biztosítottak a megélhetési feltételek!

Az Európai Unió által létrehozott Fiatalok Lendületben Programhoz elkülönített büdzséből támogatták az önkénteseket. Biztosították  az önkéntességgel kapcsolatos képzést (egyet a kezdés előtt, kettőt az adott országban és még egyet miután visszajöttél), állták a ki és-vissza utazás (repülőjegy, vonatjegy, attól függően, hogy mi a célország), a helyi közlekedés, a lakbér, az ételfogyasztás, és a nyelvtanfolyam költségeit . A plussz zsebpénz mértéke attól függött, hogy melyik országot céloztad meg. Spanyolországban havonta akkoriban - ha jól emlékszem- 25-50 eurót kaptunk.

Természetesen a személyes igényektől függ, hogy mekkora lábon szeretne élni az önkéntesi munkavégzés alatt az ember, de  alapvetően amúgy nem fontos költőpénzt vinni! (Bár némi tartalék azért jól jöhet, bármilyen esetre.) 


Mit profitáltál az -európai- önkéntességből?

Kézzelfogható profit mindenképpen a nyelvtudás és a nemzetközi kapcsolatok. Aztán természetesen a szubjektívumok, mint például önismeret, kitartás, akarat, stb.

 


Hogyan emlékszel vissza a kint töltött időre?

Felejthetetlen élmény, számomra nagyon megérte a 9 hónap! Ha lett volna rá alkalom és lehetőség mindenképpen repetáztam volna, azonban csak egyszer lehet részt venni a programban.

Információk az önkéntes munkával kapcsolatban:

EVS - Fiatalok Lendületben Program honlapján

Adatbázis, ahonnan a felkínált önkéntesi lehetőségek közül lehet válogatni:

http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm