Spanyol munkamorál

by uvapisyto

spanyol korhaz, MAdridTényleg olyan lazák a spanyolok? Tényleg nem törik össze magukat a munkában? Tényleg nem stresszesek? M. Ágit kérdeztük a témában, aki fél éves szakmai gyakorlatát egy madridi kórházban töltötte, spanyol kollégák társaságában.


Ági, mit reagálnál a fenti felvetésekre? Lazább volt a munkatempó Madridban, mint Budapesten?

Inkább azt mondanám másmilyen a felfogás. Talán nem stresszelnek annyit, mint mi magyarok. Viszont pontosan érkeznek dolgozni és minden munkát elvégeznek, csak kevésbé sietve, kapkodva. Azért kávézni eljárnak, és sok időt töltenek együtt.

Hányra jártál dolgozni?

Ez változó volt, mert sebészeten korán kellett menni, háromnegyed 8-8-ra. Belgyógyászaton, szülészeten fél 9-re. Habár ezek az időpontok magyar viszonylatban későnek számítanak.

madridi kórház3

 

A kórházi személyzet is megteheti, hogy a szieszta idején eltűnik 1-2 órára a sarki tapas bárba a munkatársakkal?

Azért a sarki tapas bárba nem jártak ki, de a kórházi büfébe reggelizni, ebédelni igen. Olyan is előfordult, hogy munka után közösen (kivéve az ügyeletesek) elmentek kajálni.

A stressz ismert fogalom arrafelé? Mi magyarok azt hisszük, hogy nem, de ha a spanyolokat kérdezzük, általában azt mondják, hogy  a spanyol nagyvárosokban ugyanúgy stresszes az élet, mint bármelyik másik európai városban. Szerinted? Neked mi volt a tapasztalatod?

Persze stresszelnek, de azért kevésbé, mint mi. Nekem sosem tűntek nagyon idegesnek, sőt. Könnyedén fogják fel a dolgokat, mégis minden működik, és jól működik.

Hogy tetszett a munka, hogy érezted magad?

Már 2010-ben eltöltöttem egy hónapot egy belgyógyászati osztályon, úgyhogy nagyjából tudtam, mire számítsak. A munka nagyon jó volt, nagyon kedves és érdeklődő volt mindenki. Sokat tanultam.

madridi kórház4

 

Hogy fogadtak a munkatársak? Te voltál az egyetlen külföldi?

Nem csak én voltam külföldi a kórházban, más Erasmusos hallgatók is voltak (németek, dánok). Sokat foglalkoztak velünk, sőt, néha azt éreztem, többet is, mint a spanyol hallgatókkal.

Régebben, ha azt mondtad Spanyolországban valakinek, hogy magyar vagy, csak néztek nagyokat, Puskás Öcsin kívül a többségnek lövése sem volt Magyarországról. Mára már azért változott a helyzet, nem?

Persze, sokat. Sőt, nekem senki nem emlegette Puskást. Inkább az idősebb korosztály volt képben nagyon sok mindenről, sőt a legtöbbjük volt már Magyarországon és nem csak Budapesten. De a fiatalabb korosztályból is sokan jártak már nálunk.

Visszatérve a munkára, volt olyan spanyol szokás vagy bármilyen eset, ami nagyon meglepett? Amit mondjuk egy magyar biztos nem úgy csinált volna vagy nálunk nem nagyon fordulhatott volna elő?

Nem meglepő volt, inkább csak nagyon jól esett, hogy sosem engedték, hogy kifizessem a reggelim vagy a tejeskávém. És általában a szakorvosok a rezidenseket is meghívták.

Spanyolországban is romokban hever az egészségügy? Vagy jobb, színvonalasabb az ellátás az állami kórházakban, mint nálunk?

Én egy félig privát kórházban voltam gyakorlaton. De a nem privát szobák is 2 személyesek és mindegyikhez van külön fürdőszoba. Sokkal több nővér és orvos dolgozik, úgy általában nagyobb a személyzet és nagyon sok a fiatal munkatárs. Több idő jut egy betegre és mivel csapatmunkában dolgoznak, sokkal több orvos lát egy beteget. Maga a kórházi felépítés is más, nagyjából minden specialitás megtalálható és mindenki a sürgősségin „kezd". Hasonló, mint Amerikában.

madridi kórház2

 

Ha jól tudom, az egyetem befejezése után, ha megvagy az államvizsgákkal, szeretnél visszamenni Spanyolországba és ott munkát vállalni. Mennyire telített az orvosi szakma? Milyen esélyekkel indulsz?

Spanyolországban kicsit másként működik a rendszer, mindenkinek meg kell írni egy tesztet és az a felvételi a rezidensképzésbe. Tehát elviekben ugyanolyan esély van bekerülni, mindenkinek a világon. Évente az egész országba 7000 rezidenst vesznek fel.

Végezetül hagy kérdezzük meg, hogy spanyolhonban megbecsülik-e az orvosok munkáját, mint nálunk. Átlagosan mennyit keres egy pár éves tapasztalattal rendelkező orvos Madridban?

Megbecsülik az orvosokat, de ott is mindenki panaszkodik, sőt az „átlagemberek" is azt mondják, milyen keveset keres egy orvos. Azért Spanyolországban sem keres annyit egy orvos, mint mondjuk Észak-Európában vagy Amerikában, ezért orientálódnak a spanyolok arra felé. A szakvizsgával rendelkező orvosok fizetését nem tudom, ez szerintem változik kórházanként, tartományonként. A rezidensek fizetése elérhető az interneten. Nagyjából elmondható, hogy havi 5 ügyelettel együtt durván nettó 2000 euro a kezdő fizetés.