Au-pairként Spanyolországban II. rész: Spanyolország mely részére menjek au-pair-nek

Au-pairként Spanyolországban II. rész:

Spanyolország mely részére menjek au-pair-nek 

Spanyolország régióiAmikor au-pairnek jelentkezel van lehetőséged választani, hogy Spanyolország mely részét preferálnád, esetleg konkrét városokat is megjelölhetsz. Ha viszont még nem voltál Spanyolországban (vagy csak rövid ideig, nyaralni), akkor nem biztos, hogy olyan könnyű ezt eldönteni, hiszen egy elég nagy országról van szó és régiónként nagy különbségek lehetnek. A teljesség igénye nélkül most azt fogjuk végigzongorázni, hogy mit érdemes figyelembe venni a terület kiválasztásakor.


Régiótól függetlenül igaz, hogy érdemes nagyobb városokat választani -általában persze ide keresnek több au-pairt-, mert több lehetőség van a nyelvtanfolyamok és a szórakozás terén is, illetve ha a közlekedést nézzük, nem mindegy hogy könnyedén eljutsz a város másik felére busszal, metróval, vagy vonatoznod kell a külvárosból, környező településről.

 

Pedrera, Gaudí, Barcelona, Spanyolország (www.spanyolportal.hu)

 

Úgy gondolom, hogy elsőként a legtöbben Barcelonára gondolnak, mint úticélra. Ez többnyire abból fakad, hogy tengerparti város és jó a marketingje: mindekinek ismerősen cseng a neve. A legtöbb nyaralni vágyót is Costa Brava-ra irányítják az utazási irodák, ez az egyik legpopulárisabb nyaralóhely. Onnan már csak egy ugrás a gyönyörű katalán főváros, mely Gaudí épületeivel, tengerparti korzórjával és a Rambla-val sokmindenkit levesz a lábáról. 
Nyelvtanulás szempontjából érdemes azért megjegyezni - persze lebeszélni senkit nem szeretnénk- hogy bizony Barcelonában előfordul, hogy több katalánt hallasz, mint spanyolt. Ők ugyanis egymás között sosem beszélnek spanyolul, csak ha valaki a társaságban nem beszéli a nyelvüket.

 

Madrid, Spanyolország

 

Talán méltatlanul, második körben említjük a fővárost, Madridot, ami sokszor azért esik ki a pikszisből (vagy talán be sem kerül), mert nincs tengerpartja. Ellenben számos egyéb pozítivumot tud felmutatni Madrid, amiért mégis érdemes célpontnak belőni. Rengeteg nyelviskola működik, szuper a városi közlekedés, az utcán spanyolt hallasz, nem katalánt és végül de nem utolsó sorban -tekintve az au-pair-ek életkorát- Madrid éjszakai élete felülmúlhatatlan. Rengeteg szórakozási lehetőség van: millió tapasbár, szórakozóhely, mozi és hasonlók. Nem véletlen mondják, hogy Madrid nunca duerme

 

Andalúzia, Spanyolország

 

Dél-Spanyolország felé haladva azt tapasztalhatjuk, hogy a helyiek egyre kedvesebbek, vendégszeretőbbek, nyitottabbak. Andalúziába érve már mindenki a barátjaként kezel téged, csak kösd föl a gatyád, hogy kezdő spanyolosként megértsd a sajátos andalúz akcentust! :) Köztudott, hogy a déliek szívesen elharapják a szó végét és a mássalhangzó előtti sz-t nem ejtik ki. Természetesen lehetetlen nincs, meg lehet szokni, egy idő után rááll az ember füle, de lehet, hogy kezdő spanyolosként ez inkább zavaró, mint humoros. Andalúzia azonban lenyűgözően szép és hangulatos, nagyon sokfelé tudsz menni kirándulni, amikor hétvégén szabad vagy. Gondolj csak Sevillára, Granadára, Córdobára, Mijas-ra, Rondára, Málagára, Marbellára, stb. 
Ha a nyarat is kint töltöd, készülj fel a kánikulára, amikor gyakorta 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.  

 

Mallorca, Spanyolország (www.spanyolportal.hu)

 

A szigeteken, akár a Baleár, akár a Kanári szigetekről beszélünk- több a turista és a külföldi lakos, mint a spanyol, ezért ezt a részt hagyjuk meg a nyaralásnak. 

 

Beszélhetnénk még az északi részről is, ami az ország legzöldebb területe, például Asturiasról vagy Baszkföldről, ami szintén nagyon szép, de talán érdemes a kiutazás lehetőségeit is figyelembe venni, vagyishogy hova van közvetlen járat Budapestről. (Gondolom, busszal nem sokan vágnátok bele az utazásba, ezért ennek lehetőségét nem is taglalnánk itt)

 

Asturias, Spanyolország

 

A legkönnyebben elérhető célpontok repülővel: Madrid, Barcelona, Málaga Wizz Air fapados járattal vagy az újonnan visszatelepült Ryanair-nek is van járata Madridba, Barcelonába, áprilistól pedig Alicantéba és Málagába is lesz. 
Jó tudni azért, hogy bár az ír fapados most ingyen (is) szórja a jegyeket, nem a legmegbízhatóbb társaság: nem egyszer fordult elő, hogy töröltek egy járatot és az utasoknak nem fizették vissza a repjegy árát.

 

Mindezek csak támpontok, amik talán segítenek a terület kiválasztásában, ha tanácstalan vagy. Az érme másik oldala az lesz, hogy éppen hol adódik munkalehetőség.

 

Ha érdeklődsz a spanyolországi au-pair munkák iránt, regisztrálj nálunk ITT!