Szakmai gyakorlaton Spanyolországban

Szakmai gyakorlat SpanyolországbanEzen a héten Dósa Dorottyával és Vass Anitával beszélgetünk, akik Spanyolországban töltötték szakmai gyakorlatukat. A lányok elmesélték nekünk, hogy hogyan kerültek ki La Coruñába és milyen élményekkel gazdagodtak a kint töltött 3 hónap alatt.

Merre jártatok pontosan?

É-NY Spanyolországban, egész pontosan La Coruñaban voltunk, az óceán partján.

Hogy tetszett a város?

Nagyon kedveltük Coruñat. Ez egy kisváros Galiciában , nagyjából akkora, mint Győr. Főleg az óceán látványa ragadott el minket. Varázslatos!

Meséljetek egy picit arról, hogy hogyan jutottatok ki, milyen ösztöndíj keretében vettetek részt ezen a programon.

OKJ-s tanfolyam keretében idegenforgalmat tanulunk. Iskolánk minden évben pályázik a Leonardo programra, mely a diákok külföldi szakmai gyakorlatát támogatja. Középiskolásoknak szól, semmiképpen sem összetévesztendő az egyetemi Erasmus programmal. A Leonardo programhoz kell egy kiküldő intézmény melyen keresztül lehet pályázni. A program fedezi az összes költséget: kiutazás, szállás, étkezés, adott esetben költőpénz. A munkáért, mivel szakmai gyakorlat volt, fizetést nem kaptunk.

Hogyan fogadtak titeket kint?

A spanyol testvériskolában a diákok nagyon kedvesek voltak, első nap rögtön bulizni vittek. Mindenki nagyon nyitott, könnyen barátkoznak.

Milyen területen dolgoztatok?

Szállodákban biztosították számunkra a munkát, az egyik az NH lánc tagja, egy 4*-os szálloda, a másik pedig La Coruña legidősebb szállodája csodálatos kilátással az óceánra.

Coruna, Spanyolország

Szerintetek milyen a spanyol munkamorál? Saját tapasztalaitok is azt igazolták, hogy a spanyoloknál nem divat a kapkodás, azaz legyintenek egyet és majd "mañana"?

A "mañana", ez a ráérősség nem igazán volt jelen a galíciaiaknál. Végezte mindenki a munkáját, ha volt dolog, akkor azonnal megcsinálták, nem halogatták. Hasonlatos egy kicsit a magyar munkamorálhoz, szerintünk. 

Mi volt az, ami nehézséget okozott a kezdetekkor?

Nyelvproblémák és a honvágy volt az, amivel nehéz volt megküzdeini az elején, illetve a barátok hiányával. Amíg nem tudtunk ténylegesen felhívni valakit csak annyival, hogy "Hola! Qué tal? Quieres tomar algo?" addig nehéz volt. Csak ültünk a szobában, vagy lézengtünk a parton. Aztán később beindult az élet, sok-sok baráti találka, bulik, a spanyol éjszakai élet megismerése.

Mire emlékeztek a legszívesebben és mire a legkévesbé?

Legkevésbé szerintem a nagy gallego népünnepre, a június 23-án megrendezett San Juan fesztiválra emlékszünk. Szent Iván éjt ünneplik ilyenkor. Ez annyiból állt, hogy kivonulnak a partra, és minden kis baráti társaság tábortüzet rak. A kívánságaikat felírják egy lapra, és a tűzbe dobják. Aztán pedig hajnalig buliznak a parton, ami az össznépi ivást takarja. Igazság szerint jó lett volna, mert jó volt a hangulat, de egyrészt rengetegen voltak, másrészt pedig az egyetlen cél a lerészegedés volt.

Legjobb élmény: idén Coruñaban rendezték a gyalogló világkupát. Számtalan csapat érkezett a világ minden tájáról, és persze a mi szállodáinkban is megszálltak. Hazánk is képviseltette magát, mi pedig összebarátkoztunk a magyar csapattal. Végig szurkoltuk a két versenynapot, majd pedig hivatalosak voltunk az esemény záró rendezvényére, egy igazi világverseny záró bulijára. Jó volt hazánk fiaival magyar módra, de mégis hazánktól távol bulizni. :)

coruna, Spanyolország


Gondolom jól éreztétek magatokat és sok élménnyel gazdagodtatok. Tervezitek-e, hogy a főiskola befejezése után Spanyolországban kerestek munkát?

Igen, aktívan tervezzük az ismételt kiutazást, és az esetleges kint maradást. Egy biztos, a szállodában, ahol dolgoztunk és a barátaink visszavárnak. Mi pedig, ha tudunk, visszatérünk Coruña-ba.