Európai Hidak 2017 - Spanyol napok

spanyolnapokIdén ötödik alkalommal rendezik meg az Európai Hidak nevet viselő rendezvénysorozatot, melyen minden évben más ország kerül középpontba. Csehországot, Németországot, Ausztriát és Franciaországot 2017-ben Spanyolország követi.

Bővebben

Féria de Abril így buliznak a spanyolok

Feria de Abril, Sevillanas

A Féria de Abril Andalúzia legnagyobb, legszínesebb fesztiválja, amit a Húsvét utáni időszakban rendeznek. Ezen a spanyol ünnepen a mulatásé a főszerep a jellegzetes zene, tánc, ízletes ételek és italok kíséretében. Inhof Katalin “La Kati” flamenco táncművész, aki már többször vett részt ezen a spanyol ünnepen, mesélt a Féria de Abril-ról.

Bővebben

6 dolog, amit nem tudtál Gaudíról

Zseni volt, nem vitás. Ezzel együtt kissé magának való, kissé különc de vitathatatlanul egyedit alkotott. Ő Gaudí, akit egyik délutáni sétája közben elütött a villamos, de ezt szerintem már mindenki tudja. Nézzünk most pár egyéb érdekességet, ami még újdonságként hathat.

Bővebben
Kultúra

Gyere filmet nézni és beszélgetni

Újabb spanyol nyelvű (guatemalai) film, amiért érdemes moziba menni. Egész pontosan a Cirkóba, szeptember 28-án, vasárnap fél 8-kor, ugyanis a vetítés után a Granada Nyelviskola szervezésében egy spanyol nyelvű beszélgetésen vehetsz részt, megoszthatod gondolataid, benyomásaid a filmről és annak témájáról. A moderátor -avagy az est házigazdája- ezúttal is Miguel lesz, aki az Exprésate - kommunikációfejlesztő kurzusunkat is vezeti a Granadában

Bővebben

Mexikói impressziók - Impresiones Mexicanas

VIKTORIA HORTI, MARIA TERESIA FRENK, Spanyol PortálHazánkban ritkán hallható darabokat ad elő Viktoria Horti magyar származású mexikói hegedűművész és María Teresa Frenk mexikói zongoraművész a mexikói komolyzene különböző korszakait és színeit bemutató koncertsorozat keretében, Budapesten és Szegeden.

A két kiemelkedő tehetségű, világszerte sikeres koncerteket adó előadóművészt Leonardo Coral zeneszerző is elkíséri Mexikóból, akinek „Kezdetek” című hegedűszólóra írt darabját elsőként a magyar közönség hallhatja.

Bővebben

Jorge Bucay Budapesten!

Jorge Bucay, spanyol, Spanyol PortálJorge Bucay könyveiből emberek százezrei merítenek erőt és bölcsességet életproblémáik megoldásához. Hatalmas sikere annak köszönhető, hogy közérthetően beszél pszichológiai problémákról, és olyan szórakoztató példákat, történeteket épít az elbeszéléseibe, amelyek segítenek hallgatóinak, olvasóinak kívülről látni és feldolgozni a problémáikat. A magyar közönség június 6-án találkozhat az argentin pszichterapeutával.

Bővebben

Olores-colores-sabores del flamenco

Flamenco,spanyol, Spanyol Portálflamenco egy összetett és sokszínű műfaj, minden részletébe bele kell kóstolni. Érezni kell az illatát, a szenvedélyét, ezer arcát, ritmusát, lüktetését. Egy ilyen flamenco esthez pedig, melyet május 30-án mutat be Pirók Zsófia, Lippai Andrea és csapata a New Orleans Music Club-ban, ízélmény is párosulhat, hiszen autentikus andalúz tapas-ok készülnek kifejezetten erre a napra. A New Orleans Music Club kapui már 19 órától nyitva állnak, maga a flamenco előadás 21 órakor kezdődik. A műsor után tánctanítás és fiesta következik, a szünetben pedig egy rövid spanyol kvízen játszhattok, melyen ajándékutalványokat nyerhettek a Granada Spanyol Nyelviskola tanfolyamaira. 

Bővebben

Spanyol társulat Budapesten: Teatro TylTyl

spanyol színházi társulat, spanyol előadás, spanyol portál, Új Színház TylTyl-ék, azaz egy spanyolországi színi társulat érkezik Budapestre május 18-án, vasárnap. A Navalcarnero-ban működő csapat elsődlegesen a gyermekek művészettel való korai megismertetését, megkedveltetését tűzte ki célul. Egyik darabjuk magyar vonatkozású, ugyanis Liszt Ferenc műveit hivatott megismertetni a nagyérdeművel. Nem véletlen tehát, hogy vasárnap a Liszt: teatro sonoro c. darabjukkal lépnek színpadra az Új Színházban.

Bővebben

Másfél-két óra ebédszünet a sarki bárban

Spanyol Portál, SpanyolországMilyen spanyol szokást lenne érdemes átvennünk? Mit esznek a spanyolok Budapesten, miért költöznek ide egyre többen? Jó-e a szieszta találmánya? Mit érdemes megkóstolnod, ha Spanyolországba mész? Hasonló kérdésekre kerestük a választ, amikor Judittal, a Granada Spanyol Nyelviskola egyik spanyoltanárával beszélgettünk, aki szívesen állt a segítségünkre megosztva velünk saját élményeit, véleményét és tapasztalatait. 

Bővebben

Göndör Fürtök (2013)

Göndör Fürtök, Pelo malo, spanyol nyelvű film, Spanyol Portál, Cirkó-Gejzír MoziMariana Randón legújabb filmjének magyar premierjére április 24-én kerül sor a Cirkó-Gejzír Moziban. A perui-venezuelai-argentin-német filmdráma eredeti címe Pelo malo, a főszereplő kisfiú rakoncátlan göndör fürtjeire utal. A cikk folytatásában a tartalomból kiderül, miért van olyan fontos szerepe a fiú frizurájának ebben a filmben.

Bővebben

La gran familia española - Csókok és gólok

La gran familia española, Csókok és gólok, spanyol nyelvű vígjáték magyar felirattal, Cirkó-Gejzír Mozi, Spanyol PortálEgy spanyol család egyáltalán nem átlagos napját követhetjük végig a Csókok és gólok (La gran familia española) című legújabb spanyol filmben: foci-vb döntő, kusza szerelmi szálak és családi titkok bonyolítják a legkisebb fiú esküvőjének napját. És bár vígjátékról van szó, a sok nevetés mellett megható pillanatokban sincs hiány.

Bővebben

Mexikói filmnapok Budapesten

 mexikói filmnapok februárban Budapesten, Mexikói Nagykövetség, Spanyol Portál, Cuates de AustraliaFebruárban minden kedden, egy-egy, korábban Magyarországon még nem látott mexikói filmet mutat be a közönségnek a Mexikói Nagykövetség, az utóbbi évek mexikói filmművészetének különböző területeiről. 

A négy, programra tűzött filmet eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők ingyenesen.

Bővebben