Mexikói filmnapok Budapesten

 mexikói filmnapok februárban Budapesten, Mexikói Nagykövetség, Spanyol Portál, Cuates de AustraliaFebruárban minden kedden, egy-egy, korábban Magyarországon még nem látott mexikói filmet mutat be a közönségnek a Mexikói Nagykövetség, az utóbbi évek mexikói filmművészetének különböző területeiről. 

A négy, programra tűzött filmet eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők ingyenesen.

Február 4-én kezdődik a filmciklus a Vízum a Paradicsomba című dokumentumfilmmel, amely történetében a magyar származású, világhírű fotográfus, Robert Capa képeit idézi fel a a spanyol polgárháború alatt üldözöttekről, akik menekülését az akkor Franciaroszágban szolgáló mexikói konzul, Gilberto Bosques segítette Mexikóba.
A Nem akarok egyedül aludni című film Mexikó legnagyobb nemzetközi filmmustrájának, a Morelia Filmfesztiválnak elsődíjas játékfilmje 2012-ből. Abban a filmben, melyet február 11-én mutatnak be, a rendezőnő, Natalia Beristáin saját életének egy meghatározó eseményét viszi a vászonra, saját nagymamájára, Mexikó ünnepelt csillagára emlékezve.
A következő filmmel a mexikói társadalom legszegényebb városi negyedeibe leshetünk be két mexikóvárosi, serdülőkorú lány barátságának alakulása során. Az ibolya illata a mexikói filmkritikusok Oscar-ját, az Ariel díjat is elnyerte öt kategóriában. A vetítés február 18-án lesz. 
A filmciklust február 25-én egy Ausztráliáról szóló dokumentumfilmmel zárjuk, amely nem a kontinensnyi országról készült. A Cuates de Australia (szabadfordításban Ausztrália haverjai) egy létező település Mexikó egyik északi államában, amelynek lakói minden évben vándorlásra kényszerülnek az aszály idején, vizet keresve. Számos nemzetközi filmfesztivál díjazta az alkotást.
 
A filmek minden kedden 18:00-kor kezdődnek. A belépés ingyenes.
Helyszín: Cervantes Intézet, Budapest 1064, Vörösmarty u. 32.