Mexikói impressziók - Impresiones Mexicanas

VIKTORIA HORTI, MARIA TERESIA FRENK, Spanyol PortálHazánkban ritkán hallható darabokat ad elő Viktoria Horti magyar származású mexikói hegedűművész és María Teresa Frenk mexikói zongoraművész a mexikói komolyzene különböző korszakait és színeit bemutató koncertsorozat keretében, Budapesten és Szegeden.

A két kiemelkedő tehetségű, világszerte sikeres koncerteket adó előadóművészt Leonardo Coral zeneszerző is elkíséri Mexikóból, akinek „Kezdetek” című hegedűszólóra írt darabját elsőként a magyar közönség hallhatja.

VIKTORIA HORTI ÉS MARIA TERESIA FRENK

MEXIKÓI ELŐADÓMŰVÉSZEK KONCERTSOROZATA

HEGEDŰRE ÉS ZONGORÁRA

A koncertek programjában szereplő zeneszerzők közül Manuel M. Ponce (1882-1948) a mexikói nemzeti romantika vezéralakja.

Több, a mexikói kollektív emlékezet részeként populárissá vált dallama bejárta a világot és a koncerten is hallható lesz. José Pablo Moncayo (1912-1958) darabjait a Mexikó XX. századát jellemző ellentmondásosságok uralják.

VIKTORIA HORTI, MARIA TERESIA FRENK, Spanyol Portál
 

A bemutatásra kerülő „Tres Danzas Tarascas” cimű Miguel Bernal Jiménez (1910-1956) műben a befelé forduló szemlélődés és a virtuóz ritmusok együttélésének kontrasztját élheti át a közönség, míg José Sabre Marroquín (1909-1995) repertoárban szereplő, aprólékosan kimunkált darabjai igazi zenei ínyencségnek tekinthetők.

A zenei panorámát lezáró kortárs művek Leonardo Coral zeneszerző tollából származnak, amelyek kifejezetten Viktoria Horti és María Teresa Frenk virtuozitására és a hangszerekben rejlő instrumentális lehetőségek teljes kihasználására építenek.

VIKTORIA HORTI, MARIA TERESIA FRENK, Spanyol Portál

A koncertek Mexikó és Magyarország diplomáciai kapcsolatai újrafelvételének 40. évfordulója alkalmából kerülnek megrendezésre, és a budapesti Mexikói Nagykövetség jóvoltából INGYENESen látogathatók, a férőhelyek erejéig.

 

Dátumok és helyszínek:

2014. június 27. péntek, 19:00, Óbudai Társaskör (Bp. III. Kiskorona u. 7.),

2014. július 1. kedd, 19:00, Fészek Művészklub (Bp. VII. Kertész u. 36.),

2014. július 2. szerda, 19:00 SZTE, Zeneművészeti Kar, Fricsay Ferenc terem (Szeged, Tisza Lajos Krt. 79-81.)