Suspiros - Sóhajok a la flamenco

Mindenkiben dobog egy szív, pulzál, akár a flamenco ritmusa: hol felkiált, hol sóhajt, hol pörög, hol lassít. Pirók Zsófi új darabjával turnézik, Spanyolországból érkező zenészeivel.


A Sevillában tanult és diplomázott táncművész új érzéseket ültet át a flamenco-ba, melyet a következőképpen fogalmazott meg: "Minden élet egy belégzéssel kezdődik, és minden lélek egy kilélekzéssel távozik. Körülöttük minden lélegzik. A fák, a föld, a hangszerek, az anyagok, a bőrünk… lélegzik a világ. Ez a pulzálás, ez a ritmus, ez a szívverés, ez a yin és yang, ez itat át mindent. Amint létrehozunk valamit, annak máris megteremtettük az ellentétét is. Ezért is van, hogy a szélsőségek létrejöttével megszületnek az ellenpólusok is, legyen az egy művészeti irányzat, egy történelmi kor, egy természeti hatás. Egyszerűen egyensúlyra törekszik körülöttünk minden.

 

Ez a csodálatos jelenség akkor is működik, ha nem akarjuk. Nem tudjuk elkerülni, mert előre meghatározott kóddal születünk. "Valami" így teremtette, valami, amiből mi is vagyunk. És erre pont az a bizonyíték, hogy mióta világ a világ, s ahány emberi sors, ahány földrész, ahány kultúra, ahány emberi faj, a belső ritmusa mindenkinek ugyanaz. Mindenkiben dobog egy szív, és mindenki boldog szeretne lenni. Életünk során mindenki megéli a szomorúságot, egy szeretett személy elvesztését, a szerelmet, a szeretetet, a bizalmat, a kétségbeesést, az újrakezdést, a gondtalanságot, az idő múlását...S ez a körforgás, s ezen érzelmek átélése, minden egyes emberélettel újra kezdődik... Újra és újra... Ezeket a pillanatokat, az élet sóhajait jeleníti meg a darab."

Pirók Zsófia bemutatója a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj támogatásával jött létre.

Előadások időpontja:

2016. május 2. Centrál Színház

2016. május 5. Ellátó Kert 

Előadók:

Flamenco ének: Cristina Soler (Sevilla)
Flamenco gitár: Juan José Bando (Sevilla)
Ütőhangszerek: Tar Gergely
Hegedű, ének: Szirtes Edina Mókus
Tánc, koreográfia, ötlet, rendezés: Pirók Zsófia

„Az életnek megvan a maga üteme. Üteme van a szívdobogásnak, a pulzusnak, a lélegzetvételnek, gyorsuló és lassuló üteme a félelemnek, a várakozásnak, a szeretkezésnek, az évszakoknak és a napszakoknak, a magzat kialakulásának, a kivirágzásnak és a hervadásnak. Az Isten ezt gyárilag beállította. Ma a legtöbb szív összevissza kalapál, és a tüdőnk zavaros érzelmektől feldúlva zihál.” Müller Péter

www.zsofiapirok.com