Loading color scheme

Mi is az a tablao?

Pirók Zsófi táncművész mesél nekünk erről a spanyol kifejezésről, mely külön fogalom a flamenco világában. Megtudjuk, hogy honnan származik a tablao és mit jelent pontosan a mai Spanyolországban. 

A tablao a "tabla" szóból alakult ki, ami tulajdonképpen egy fa deszka, amelyet nem másért teszünk a földre, minthogy jól kopogjon. Én a mai napig, ha megyek Sevillába, minden alkalommal van egy vagy két fellépésem ilyen tablaokban, s amíg kint éltem, rendszeresen jártam előadásokra nézőként is. Ezek a helyek arra is nagyon jók, hogy a flamencósok egymást is megnézzék -megfizethető áron-, drukkoljanak a másiknak és tanuljanak egymástól. Valójában a turista-látványosságon kívül ez az egyik legjobb fóruma az összejöveteleknek, ami életben tartja ezt a kultúrát, megőrizve a hagyományt, de mégis teret adva az újító gondolatoknak is.flamenco cipőnk alatt! Annak idején, amikor még a flamenco nem szerepelt színházak színpadain, a táncosok letettek egy fa deszkát, és azon táncoltak. Mára a Tablao Flamenco nem más, mint a flamenco művészek munkahelye, az ő kifejezésükkel élve a flamenco temploma. Léteznek egészen kicsi tablaók, ahol éttermek, klubok, kocsmák, bárok, helyiségében kap teret egy kis fa színpad (nem egyszer tényleg csak egy 1m²-es palló van a földhöz erősítve) de van, ahol egészen színvonalas, már-már színházat idéző a hangulat.

 Sevilla, flamenco, tablao, El Palacio Andaluz
 

Ezeken a helyeken a fogyasztás mellett flamenco előadásokat tekinthet meg a közönség, adott rendszerességgel. Mostanra már léteznek "hivatalos" tablaók is, melyeket kifejezetten a turistáknak szánt műsorok miatt építettek az eredeti „cafes cantantes” mintájára, amelyek az első olyan helyek voltak, ahol a flamencót a nagyközönségnek is bemutatták. Korábban a flamenco csak családi összejöveteleken, spontán fiesztákon volt látható. A hivatalos tablaókban a fő műsorszám a flamenco, a fogyasztás csak mellékes.

Fontos tudni, hogy a helytől függően az árbéli különbségek igen eltérőek lehetnek. A legnívósabb tablaóknak azonban nincs szükségük nagy hírverésre, még úgysem, hogy egy-egy eldugott kis utcában találhatóak meg.

Pirók Zsófi, Caja negra, Sevilla, flamenco

Ilyen egy hivatalos tablao Sevillában:

 

Néhány hivatalos tablao Sevillában: Los Gallos, El Patio Sevillano, Casa de la Memoria, Tablao El Arenal, El Palacio Andaluz, Flamenquería

La Caja Negra (Pirók Zsófi fellépése): 

BANDERA

Ezek is érdekelhetnek:

» Pirók Zsófia és Pirók Panka TEDx előadása: Vedd észre, hogy hatni fog rád! 

» Pirók Zsófia flamenco előadásai és tanfolyamai: www.zsofiapirok.com

flamenco kviz banner

mala leche