Loading color scheme

Fördős Zé és a spanyol konyha

Fördős Zé, spanyol konyha, Street Kitchen

Fördős Zé, a Street Kitchen arca imád főzni, szívesen merít ötleteket különféle konyhák ízlésvilágából, de mi arra voltunk kiváncsiak, hogy hogy áll a spanyol gasztronómiával. Az interjúból kiderül, hogy melyik a kedvenc spanyol étele, miként teszteli a vendéglátást mikor Spanyolországban jár és milyen spanyol italt tölt legszívesebben a poharába. 

Legtöbben a tévéből ismernek, talán kevesebben tudják, hogy korábban churros-os gasztrobizniszt vittél. Honnan jött az ötlet? Spanyolországban szerettél bele a churros-ba vagy más tájakon?

A churros-biznisz még megvan, édesapám foglalkozik vele! Először Mexikóban kóstoltam, de végül Brazíliából hoztam be az első churros-sütő gépet. Az ottani változat vastagabb és dulce de leche-vel, azaz édes karamellkrémmel töltik meg. De én személy szerint az eredeti, vékony, kicsit sós, spanyol verziót szeretem jobban!

A churros-on kívül, mi az, amit még kedvelsz a spanyol konyhában? Ha azt kérnénk tőled, hogy valami spanyol finomságot készíts, mi lenne az?

Valószínűleg egy gambas al ajillot, azaz fokhagymás garnélát! Az én verziómban a fokhagyma az elején is belekerül az ételbe és jól lepirul, édeskés lesz, de a végén is teszek hozzá, hogy az intenzív, nyersebb fokhagymaíz is átjárja a roppanósra készült rákokat.

Szerinted a spanyolok tényleg nagyon egészségesen esznek? Sokszor olvasunk a mediterrán diétáról, de azért valljuk meg, nagyon szeretik a bő olajban sült ételeket: krokett, sült apró halak, sült krumpli mindenhez, olajban sült zöldségek, stb.

Én az egyszerű spanyol konyhát robosztusnak, ízesnek, de kissé nehéznek ismertem meg, és hát tényleg nagyon szeretik a bő olajban sült dolgokat. Biztos nem a világ legegészségesebb ételei ezek, de egyértelműen helyük van a kiegyensúlyozott (és élvezetes!) táplálkozásban.

Persze azért sok egészséges alapanyagot, ételt is kínál a spanyol gasztronómia, gondoljunk csak az olivabogyóra és az olivaolajra. Tényleg! Ha valaki tőled kér tanácsod, hogy spanyol vagy olasz olivaolajjal öntözze meg a friss salátáját, akkor te melyiket javaslod?

aceitunas spanyol olivabogyo

Akár olasz, akár spanyol, én a nyersebb, kesernyésebb, a frissen kaszált fű illatára emlékeztető olajakat szeretem, mint ahogy a bogyókból is az erősebb ízűek állnak közel hozzám.

Van kedvenc spanyol ételed, amiért rajongsz?

Imádom a jól készült paella-t, aminek az alján kicsit lepirul a rizs. Ennek külön neve is van, úgy hívják: socarrat. Ez a kissé megbarnult, pirult, de mégis szaftos alsó rész jelzi, hogy hozzáértő készítette az ételünket.

A szakértelem mellett tudjuk, hogy a főzésnél nagy jelentősége van a jó alapanyagnak is. Spanyolországban milyen tapasztalataid voltak?

Volt szerencsém megfordulni Madridban, Barcelonában és egy kis faluban, Piedrahitában is eltöltöttem egyszer 10 napot. Mindenhol a mediterrán konyhára jellemző egyszerűséggel és elsőosztályú alapanyagokkal találkoztam. Nem véletlenül imádtam minden spanyol utamat! :)

Amikor Spanyolországban jársz, hogyan teszteled a helyi gasztronómiát? 

A piac nálam mindig alap, mint ahogy a piacok környékén található kisebb talponállók, büfék is. A tapas mellett pedig a baszk pintxo a nagy kedvencem, amivel amúgy Barcelonában találkoztam először. Ezek változatos falatkák, amiket jellemzően bárok pultjaira pakolnak ki és az ember italozás közben szemezget belőlük. Itt az evés mellett az ember a vadászati ösztöneit is kiélheti. :)

Ha már a bárokról van szó, melyik spanyol italt kedveled a legjobban?

Ebédhez egy pohárka San Miguel sör, vacsora előtt sangría, végül pedig jéghideg cava (spanyol pezsgő), ezeket szoktam kint inni szép sorban, egymás után.

Egyértelművé vált a beszélgetés során, hogy közel áll hozzád a spanyol konyha, kapásból mondtál kedvenc spanyol ételt, italokat. Mi az, amiben szerinted a spanyolok a legjobbak a gasztronómia területén?

A helyi gasztronómia szenvedélyes, fűszeres, és legtöbbjük nincs túlkomplikálva. A tapas kultúra pedig külön említésre méltó, főleg a vidéken található egyszerű tapas bárokra gondolok, ahol szinte megállt az idő. Imádok beülni a helyiek közé és croquetas-t meg isteni olajbogyókat majszolgatni egy kis pohár sör mellett.

Kiváncsi vagy Fördős Zé spanyol receptjeire? Nézd meg, hogy ő hogy készíti a paella-t vagy a spanyol fokhagymalevest! 

paella, spanyol specialitás, Fördős Zé, spanyol konyha 

Fotók: zeakonyhaban.blog.hu 

Keresd az újságárusoknál a Zé magazint, ha szeretnél még több jó recepttel gazdagodni! 

Zé magazin a neten: zemagazin.hu

Fördős Zé blogja: zeakonyhaban.blog.hu

Street Kitchen: streetkitchen.hu

flamenco kviz banner

mala leche