Loading color scheme

Mi az a sobremesa?

Ha régebbi kiadású spanyol-magyar szótárt lapozol fel, előfordulhat, hogy sobremesa címszó alatt kizárólag egy találat jön szembe veled (asztalterítő), pedig létezik a hispán kultúrában egy jellegzetes szokás is, mely ezt a nevet viseli. 

Ha megpróbáljuk szétbontani ezt az összetett szót (sobre előtag jelentése: felett, rajta; mesa: asztal) annyiban megállja a helyét, hogy  az asztal felett (azaz az asztalnál) töltött időre utal a fogalom. 

sobremesa, spanyol szokás, Spanyolország

Népszerű spanyol szokás a sobremesa, mely az étkezés utáni, az asztalnál eltöltött (hosszan tartó) csevegést jelöli. Kísérheti kávé (esetleg egy jó carajillo, azaz alkohollal felturbózott kávé), desszert, bármilyen likőr vagy cava (spanyol pezsgő), továbbá előkerülhet ilyenkor a kártyapakli is. Lényeg, hogy a család / társaság az ebéd vagy vacsora elfogyasztása után (jellemzően otthon és nem étteremben) is együtt maradjon és amolyan második felvonásként egy jó nagyot beszélgessen. 

Természetesen ez a szokás más kultúrákban is létezik, de bizonyára a spanyolok életében még hangsúlyosabb szerepet tölt be, ha külön szavuk is van rá, nem igaz? 

Egyesek szerint legalább olyan egészséges, mint a szieszta. 

flamenco kviz banner

mala leche