Mi az a sidra?
Spanyolország északi régiójának jellegzetes itala a sidra. Nem egy pálinka jellegű gyomormelegítőre kell gondolni, inkább egy könnyed nyári italra, mely mindössze 4-6% alkoholt tartalmaz. De miből készül és hogyan fogyasztják a spanyolok?
Asturiasban termő almából készül, azaz annak a mustjából, így szinte olyan mint egy nyári almalé kevés szénsavval és alkoholtartalommal megspékelve. Bár almabornak szokás fordítani, kevés borjelleggel bír.
Mivel egy helyi jellegzetességről van szó, így ebben a régióban igen közkedvelt ital, évente mintegy 40 tonna almát dolgoznak fel és fogyasztanak el utána előszeretettel a sidrából.
Érdekesség még, hogy ezt az italt nem akárhogy szolgálják fel, külön rituáléja van, emylet spanyolul úgy mondanak, hogy "escanciar". Ahogy a videón is látod, magasról öntik az almabort, a poharat megdöntve tartják, hogy a falához ütközve a felszabaduló oxigén előhozza a buborékokat.
Az így felszolgált sidra-t nem szokás kortyolgatni, általában viszonylag gyorsan elfogyasztják, hogy ne veszítse el frissességét, szénsavas jellegét.
Asturiasban léteznek külön sidrería-k is, azaz olyan sidra-ra specializálódott vendéglátóhelyek, ahol hatalmas hordókból csapolják ezt az északi nedűt és mellé tapasokat kínálnak.
A hagyományok szerint az év első sidráját a Semana Santa (Húsvét) alkalmával szokták megkóstolni.