A spanyol bárok 3 sajátossága
Spanyolországban nincs olyan település - bármilyen kicsi is legyen- ahol ne lenne legalább 1-2 (tapas)bár, ami legtöbbször roskadásig tele van.
A kultúra része, hogy barátokkal, kollegákkal egy sör legurítása mellett és pár tapas kíséretében -leginkább a hosszú bárpult mellett- társadalmi életet élnek. Ezeket a vendéglátóegységeket tapería-nak vagy bar de tapas-nak nevezik. Tudni kell azonban, hogy a bár szó megfelelője Spanyolországban nem a különleges kínálattal vagy átlagon felüli, elit helyeket jelöli, hanem bármilyen (akár ici-pici, "fapados") , üzletet, ahol jóval az éttermi árak alatt ehetsz-ihatsz valamit.
Mindenképp ajánlatos betérni egy tipikus tapasbárba, mert nem csak a spanyolországi ízvilág megismerésére van lehetőség, hanem a tapeo hangulatába is belekóstolhatsz. Három dologra biztosan számíthatsz:
1. Nincsenek egyedül, csendesen üldögélő vendégek, ez arrafelé nem jellemző. A spanyolok leginkább a bárpult mellett szeretnek csoportosulni.
2. A vendégek meglehetősen hangosan beszélnek és hozzá intenzíven gesztikulálnak.
3. Nem mindig várják meg, míg a másik befejezi a mondandóját, így elég gyakran megesik, hogy "mindenki" egyszerre" beszél.