Loading color scheme

Mik azok a visszaható igék?

A spanyoltanulásnak már egészen korai fázisában -akár már a bemutatkozásnál- találkozunk visszaható igékkel. Mivel a magyar nyelvben ez egy nem igazán létező fogalom, felmerül a kérdés, hogy mégis mik azok a visszaható igék, és mire kell odafigyelnünk használatukkor. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani neked. 

Mi az a visszaható ige?
Visszaható igének nevezzük azokat az igéket, amelyekben a cselekvés magára a cselekvőre hat. Nagyon egyszerű példa: me lavo > mosakszom, tehát magamat mosom (én vagyok a tárgy is, mivel magamon végzem el a cselekvést).

Miről ismerem fel?
A visszaható igék szótári alakja (a ragozatlan ige) mögött, a szóval egybeírva áll a SE névmás: lavarSE. Vannak olyan igék, amelyeknek van sima és visszaható alakja is, ez a kettő pedig jelentésében különbözik. A szótárak jelezni szokták, ha egy igének létezik mindkét formája. Ilyenek például: lavar (mosni)<> lavarse (mosakodni). Nagyon sok olyan visszaható ige van, ami a napi rutinhoz kapcsolható, így a spanyoltanulás alapjainál már meg kell barátkoznunk velük: levantarse (felkelni), peinarse (fésülködni), vestirse (felöltözni), ducharse (zuhanyozni), bañarse (fürdeni), stb. 


Hogyan ragozzuk őket?
A ragozás alapszabályain túl (–ar/-er/-ir végződés leválasztása + rag hozzáilesztése az igetőhöz) nem szabad megfeledkeznünk a szám-személynek megfelelő visszaható névmásról sem, melyek a következők lesznek: 


yo > me
tú > te
él/ella/usted > se
nosotros/as > nos
vosotros/as > os
ellos/ellas/ustedes > se


Pl.: me levanto, te levantas, se levanta, nos levantamos, os levantáis, se levantan

Megfigyelted, hogy ha ragozott igealakkal van dolgunk, akkor hol áll a névmás? Bizony, ilyen esetben (ellentétben a főnévi igenév alakkal) mindig az ige előtt áll és külön írjuk. (Azt ráérsz később megtanulni, hogy mikor állhat máshol  a visszaható névmás, ennyire ne szaladjunk előre.)

Ne hagyd magad becsapni! 

Érdemes már az elején megjegyezni, hogy a "se" névmásnak számos különböző jelentése létezik, tehát nem mindig visszaható igéről lesz szó, ha vele találkozunk. 

flamenco kviz banner

mala leche