Közhangulat Barcelonában

 Az utóbbi időben kikerülhetetlen téma Barcelonában a katalánok függetlenedési törekvése. Tudjuk, hogy megtörtént a regionális (katalán) parlamenti választás 2015. szeptember 27-én, és tudjuk, hogy ha nem is abszolút többséggel, de győzött a katalán függetlenségért harcoló Junts pel Sí (Együtt az Igenért) párt.

Azt viszont csak a Barcelonában élők vagy esetleg oda kirándulók tudják, látják, érzik, hogy mennyire átitatja ez a kérdés a város légkörét, amely annyira átütő, hogy még a turista is azon kapja magát, hogy katalán zászlót vásárol a sarki ajándékboltban.

Barcelona

A legtöbb idelátogató Spanyolországba érkezik, és Katalóniából megy el, pár nap alatt átértékelődik az országról és a kultúráról alkotott képe, hiszen hiába keresi a megszokott spanyolos fogalmakat: a flamenco bárt, a bikaviadalt vagy a sör mellé járó ingyen tapast, nem találja. Talál helyette viszont ablakokba lógatott lepedőméretű katalán zászlót (a senyerát), 7 szintes embertorony építőket (castellers), ördögruhába öltözött tűzkereplőket (correfocs) és sangría helyett házi vermutot kortyolgató helyieket. És a szemfülesebbje észreveszi, hogy a gyerekek iskolatáskája rá van varrva a katalán zászló, ugyanúgy, mint az embertorony építők derék- és csuklóvédőjére, hogy a Barça mezébe belekerült egy pici katalán csíkozás, vagy hogy egyre több és nagyobb a kilógatott zászló.

Bár a felmérések azt mutatják, hogy a függetlenedés támogatottsága nem egyöntetű a katalán lakosság részéről, most mégis egy olyan izgalmas időszak veszi kezdetét, amelynek a kimenete lehet akár a független Katalónia megalakulása. Kíváncsian várjuk.

A Mindeközben Barcelona cikksorozat támogatója: 

Colorado Barcelona HOstel