Egy tündéri andalúz kisváros: Mijas

burro, csacsi-taxi MIjasban, Dél-SpanyolországbanAki Dél-Spanyolországba utazik, nehéz helyzetben van: vagy legalább 2-3 hétre kell szabadságolnia magát, vagy előre felállítani egy preferenciasorrendet, hogy pontosan mit fog megnézni. A konklúzió úgyis ugyanaz lesz: Andalúziába még vissza kell menni. A méltán híres nagyvárosok -Sevilla, Granada, Córdoba- mellett az egyik kihagyhatatlan pueblo blanco: Mijas.

 

A hegyekben fekvő kisváros fehér épületeivel, romantikus kis utcácskáival, virágokkal tűzdelt erkélyeivel, gondozott kertjeivel egyszerűen lenyűgöző.

  Mijas, Dél-SPanyolország fehér falvai 

Mijas egyik jellegzetessége a burro-taxi, azaz a szamár taxi, amit nagyon komolyan vesznek a településen: nemcsak fel vannak öltöztetve, de még "rendszámuk" is van az állatoknak, nagyon édesek. Kisebb csordába rendeződve, végtelen nyugalommal várakoznak egy árnyékos helyen, hogy a "diszpécser" utast adjon nekik. 

 

       Szamár-taxi Mijas, SPanyolország

Ránézésre is egyértelmű, hogy itt a városvezetés is tisztában van azzal, hogy a turizmusból élnek, ezért hiba nélkül kiszolgálják a látogatókat: makulátlanul tiszta a város, nincs lehúzás a bárokban és még a főszezonon kívül is (pl.: a téli hónapokban) igyekeznek Mijas-t felejthetlen élménnyé tenni, így teljesen megszokottnak mondható, ha délben feltűnik egy kisebb flamenco csoport a főtéren, nekiállnak táncolni, tapsolni.

Mijas, flamenco, Andalúzia, Spanyol Portál

A városnak van még egy érdekessége, az 1901-ben épült és azóta is működő ici-pici bikaviadal arénája, amely a szezonon kívül múzeumként működik, így egy pár eurós jegy fejében körbejárhatjuk az arénát, megnézhetjük a kis kápolnát, ahol a matador imádkozik a megmérettetés előtt, a karámot, ahonnan a bikák indulnak és minden zeg-zugát az épületnek.

  

   Bikaviadal aréna Mijasban, Spanyolországban   


Nem tudom tévedek-e, ha azt mondom, hogy ez a legkisebb spanyol aréna, de minden bizonnyal nagyon nem lövök mellé. Olyannyira kicsi a porond, hogy félelmetes belegondolni, milyen kis mozgástere van a torreádornak egy ilyen miniatűr küzdőtéren

Egy szó mint száz, Mijas-t látni kell! 

Vídeo e información sobre Mijas