Mallorca dióhéjban

Mallorca, SpanyolországMallorca, a Baleár-szigetek gyöngye, melyet nem kevesebb, mint 12 millió turista keres fel évente, szintúgy ideális üdülőhely azok számára, akik a tengerparti sütkérezést szeretik, mint azoknak, akik szeretnek kirándulni, várost nézni. Érdemes kocsit bérelni és bejárni, felfedezni a szigetet, mely rengeteg csodás kis öblöt, ún. cala-t rejt.

 

Köztudott, hogy Mallorca a németek és angolok közkedvelt nyaralóhelye, ezért utazás előtt megéri utánajárni, hogy melyik az a partrész, ahol a részeg angol tinik és nyugdíjas németek (akik sramli zenét kérnek a spanyol bárokban és Wiener Snitzel-t) kevésbé koncentrálódnak. A mi ajánlatunk (Palma de Mallorca-n Can Pastilla vagy Playa de Palma).

A főváros látnivalóit (katedrális, múzeumok, parkok) bármelyik útikalúzban megtaláljátok, nézzük inkább azt, merre érdemes kirándulni a szigeten (ami pár nap alatt bejárható kocsival), és mit nem szabad kihagyni a helyi finomságok közül.


Porto Cristo:
A sziget keleti partján található városka nevezetessége a Porto cristo-i barlang, ahol vezetett túra keretében csodálható meg a cseppkőrengeteg és az alatta fekvő tó, a Lago Martel. Minden teremben külön program várja a látogatókat (vetítés, zenés műsor). 

Spanyol vagy angol nyelvű tolmácsgépet ne felejts el kérni, ha nem beszélsz németül, mert az első teremben vetített kisfilm például alapjáraton németül megy. 

Porto Cristo barlang Mallorca


Info és belépő a barlang honlapján: http://www.cuevas-hams.com/

Sóller: mesebeli hangulata és nosztalgiavasútja miatt javasoljuk, hogy látogassatok el Sóllerba is, egy kirándulást mindenképp megér.

Sóller, Mallorca, Spanyolország

Valdemossa: a helyiek szerint az első számú látnivaló Valdemossa, mely festői tájaival az össze útikönyvbe biztos helyet szerzett.

A kirándulás után biztos jól fog esni valami finom helyi specialitás, vagy tapas.

Nézzük, mit érdemes megkóstolni:

Sobresada, mallorcai specialitásEgyik mallorcai nevezetesség a sobresada, ami leegyszerűsítve kolbászkrémnek fordítható. A sziget klímája magyarázza a chorizo-nak ezt a kenhető verzióját, mivel a kiszárításra nem igazán ideális a levegő (túl párás). A helyiek is előszeretettel fogyasztják friss kenyérre kenve. Másik egyszerű recept a pan comb ali, ami a mallorquín nyelvjárásban kenyeret jelent olívaolajjal. Ehhez elengedhetetlen a friss alapanyag, az adja a tapas pikantériáját: kenyér meglocsolva olívaolajjal, bedörzsölve paradicsommal. Amilyen egyszerű, olyan isteni finom.

 

Bármelyik kisvárosban érdemes betérni egy pékségbe, megkóstolni a péksütiket, de semmiképp se hagyjátok ki az ensaimada-t, a mallorcai specialitást. Magyar viszonylatban talán a brióshoz hasonlítható, bár nem olyan száraz, és sokszor készül belőle töltött verzió is. Az eredeti változat az, ami cabello de ángel-lel készül.


A legtöbb tengerparti boltban lehet rendelni díszdobozos ensaimada-t, különböző méretben és ízesítéssel (ajándéknak kiváló), de még az utolsó pillanatban, a reptéren is magadhoz szólíthatsz egyet a helyi finomságból. (szinte majdnem minden utas kezében egy díszdobozos ensaimada-val érkezik a fedélzetre)

 

Ensaimada

 

Túnel, Mallorca likőreSok helyen lehet találkozni Mallorca jellegzetes likőreivel, melyek gyógynövényekből készülnek.

Az egyik legismertebb a Túnel, mely száraz, édes és kevert változatban kapható. Íze ánizsos, gyógynövény jellegű, általában étkezés után fogyasztják, digesztív italként. 

 

molino, szélmalom, MallorcaVégül, de nem utolsó sorban, említést érdemelnek a sziget szélmalmai is, melyek tulajdonképpen Mallorca szimbólumává váltak. Már a repülőről lehet látni jónéhányat és később sem lehet szem elől téveszteni őket, mivel közel 3000 db van belőlük. Amikor a sziget még nem a turizmusból élt, hanem jórészt mezőgazdaságból, ezek a malmok aktívan őröltek, manapság pedig többségük már csak díszként funkcionál. Ellenben nagy gondot fordítanak a megőrzésükre, külön programot indítottak a malmok restaurálásra, karbantartására.