El Parque del Retiro I.

El Retiro, Madrid, Spanyolország El Retiro - vagyis a spanyol főváros "tüdeje", ahogy ezt a 120 hektáros gyönyörű parkot szokták nevezni. Érdemes megjegyezni, hiszen egy szép tavaszi, napsütéses napon nincs kellemesebb program Madridban, mint betérni ide, a spanyol "ligetbe". Nem csak a közel 15 ezer fa és a gondozott növényzet az, ami elragadó, hanem az élet, a hangulat, ami ebben a kis paradicsomban lakozik a főváros közepén.

Nem véletlen, hogy nem kizárólag turisták, hanem a helyiek is igen szívesen látogatnak ide, akár egy kiadós sétáról legyen szó, akár izzasztó kocogásról vagy valamilyen kultúrprogramról. (Rengeteg kiállításnak ad otthont a Retiro.) 

Mielőtt a park létesítményeiről, épületeiől mesélnénk, essen pár szó a parkot tarkító egyéb érdekes figurákról, akik nem mások, mint különböző jelmezekben pózoló élő szobrok, zenészek, mindenféle kütyü-árusok, jövendőmondó jósok, sőt mi több, még Michael Jakson imitátor is akad arrafelé. De ez most komoly. Teljes Jacko szerkóban, kismagnóval felszerelkezve járja a Retiro teraszait, ahol a kávét, üdítőt szürcsölő vendégeket szórakoztatja táncával. Akinek bejön, némi aprópénzzel jutalmazhatja a produkciót, a kalap mindig kéznél van.

                                Madrid, EL Retiro (park)       El Retiro park MAdridban, Spanyolországban

Akad azonban egyéb látnivaló is, például egy gyönyörő halastó, melyet egy olyan szoborcsoport ölel körül, mint a mi Hősök terénk. Nézd csak meg a képen! Ugye, hogy nagyon hasonlít?.

Retiro, Madrid, Spanyolország