La Giralda

La Giralda, Sevilla jelképeAndalúzia egyik legszebb városába szeretnénk elkalauzolni Téged, méghozzá a sokak számára ismerősen csengő Sevillába. Nehéz erről az igéző városról pár mondatban mesélni, ezért döntöttünk úgy, hogy a város jelképévé vált Giralda-t vesszük górcső alá elsőként.

 

A közel 100 méter magas építmény, mely eredetileg a muzulmán főmecset minaretje volt a XII. században épült és bár azóta több módosításon átesett -pl.: a XVI. században került harang a tetejére- továbbra is megőrizte az arab építészet stílusjegyeit. Marokkóban található egy közel azonos mása a Kutubiyya (egy picit kisebb, mint a sevillai) melyet a Giralda testvérépületének tartanak. (Az Egyesült Államokban is létezett egy mása a Madison Square Garden-en, melyet azonban leromboltak.)

Nevét a torony tetején helyet kapó szélkakasról (giraldillo) kapta, mely a hitet szimbolizálja.

Giraldillo- szélkakas

 

Érdekesség, hogy az épület tetején lévő kilátóba nem lépcsők vezetnek, hanem rámpák, mert ez lehetővé tette akkoriban a szultán számára, hogy lovon menjen fel a torony tetejére, ahonnan csodás kilátás nyílik a Guadalquivir folyóra, a hidakra valamint az egész városra. Mindenképp megéri a fáradtságot felmenni és megörökíteni azt a látképet, ami onnan tárul elénk. 

További info és vélemények (spanyolul) a Giraldaról a Minube.com oldalon:

Sevilla, Giralda, MInube, turizmus, spanyol portál, utazás, Andalúzia