Zene

Őrült latin zene: Che Sudaka

chesudakaAz argentín és kolumbiai menekültekből verbuválódott barcelonai latin-ska formáció, a Che Sudaka újra Budapesen koncertezik. Sokat már nem is kell várni,  június 9-én (csütörtökön) lépnek színpadra a Budapest Parkban.

Bővebben

Sevillanas

sevillanas, spanyol tánc, spanyol zene Andalúzia, Spanyolország, Feria, SevillaAndalúzia tradicionális tánca, a Sevillanas, melyet a régió legnagyobb ünnepén - a Feria de Sevilla-n- egy hétig szinte megállás nélkül járnak a spanyolok, egy régi kasztíliai tánc (a Seguidilla) és a flamenco keveredéséből született meg a XIX. században.

Bővebben

Jubileumi salsa tábor augusztusban

Ha még nem tudsz salsázni, de szeretnél megtanulni, vagy már jól ismered ezt a vérpezsdítő latin táncot, és minden alkalmat megragadsz, hogy gyakorolhasd, mindenképp ott a helyed az idei 10. jubileumi alkalommal megrendezésre kerülő Salsa Diabólica Nyári Táborban! Kárpáti András, a Salsa Diabólica tánctanára mesélt nekünk a táborról.

Bővebben

Spanyol románc

Kutik Rezső, spanyol Több mint gitárest. Spanyol románc címmel kerül bemutatásra március 18-án Kutik Rezső előadása, mely a spanyol gitárzene öt évszázadát mutatja be Fülöp király reneszánsz udvari zenéjétől napjainkig. Az est érdekessége, hogy a darabokról,  zeneszerzőkről és magáról a hangszer történetéről is mesél és vetít is az előadó a Marczibányi téri Spirit Színházban.  

Bővebben

Susana y los "hostages"

Susana, spanyol tanár, zenész, The hostages went homeSusana G. de Quirós- spanyol tanár, zenész, dalszerző. Három éve él Magyarországon és épp egy lemezbemutató koncerten van túl a The hostages went home elnevezésű bandájval. Találkozhattatok már vele a Spanyol Táborban illetve egy-egy Spanyol Klubos programon is, de biztos tud még újat mondani magáról illetve zenei munkásságáról ebben az interjúban, melyet ezúttal spanyolul készítettünk vele.

Bővebben

Keck Mária flamenco előadása

flamenco Keck Mária A Madridban élő ének- és táncművész számos nemzetközi szereplése után egy rövid kitérő alkalmával Budapesten mutatja be sajátos művészetét, amelyben a tradicionális flamenco zsigerekig hatoló ritmikája, személyes táncstílusának ízeivel és a saját maga által alkotott, énekelt dallamokkal fonódik össze.

Bővebben

Omara Portuondo és a Gyöngyhalászok

Omara Portuondo, Buena Vista Social Club, VeszprémFestEzen a hétvégén Veszprémbe látogat a kubai sikeregyüttes, a Buena Vista Social Club és Omara Portuondo. A kifogástalan hangú, 80 felett járó díva -aki szinte évről-évre útba ejti Magyarországot- minden alkalommal elvarázsolja a közönséget. Nem csak pergő a kubai ritmusok és lágy bolerói miatt érdemes ott lenni fellépésein, hanem az énekesnőből áradó derű, jókedv miatt is.

Bővebben

Hódít a Manu Chao stílus

TrashTucada, spanyol zenekar, koncert BudapestenPár napja koncertezett Budapesten egy barcelonai csapat, a Che Sudaka és már be is harangozhatjuk a következő spanyol csapatot, aki ellátogat hozzánk. A márciusban érkező együttes, a Trashtucada, a közkedvelt Manu Chao stílusára emlékeztető zenét játszik. Hallgassunk bele mindkettőbe.

Bővebben

Ki az a Lucía Perez?

Lucía Perez, spanyol énekesnőHa követted a 2011-es Eurovíziós dalfesztivált, ismerősen csenghet a neve. Ő volt  az az énekes, aki Spanyolországot képviselte a düsseldorfi megmérettetésen, ahol Wolf Kati is erősítette a mezőnyt. A galíciai énekesnő a 23. helyen végzett, de ez nem szegte kedvét, mosolyogva üdvözölte az eredményt és azóta is egyengeti énekesi karrierjét.

Bővebben

Spanyol fellépők a Szigeten

spanyol zene a Szigeten: Ojos de brujoA Sziget Fesztivál világzenei palettáját idén is szinesítik spanyol fellépők. Aug. 10-én az Ojos de Brujo, 13-án pedig a La Shica lép fel az Óbudai-szigeten. A két csapat közös vonása, hogy zenéjükbe a hagyományos latin stílusok mellé olyan eltérő műfajokat is kevernek, mint a hip-hop vagy a reggae.

Bővebben

Fuel Fandango Budapesten

Fuel Fandango flamenco koncertMárcius 25-ére egy különleges flamenco koncerttel készül a Cervantes Intézet: a Fuel Fandango flamenco triót kérte fel, hogy mutatkozzon be a magyar közönség előtt is, az A38 hajó színpadán. Nézzük, hogy mit lehet tudni erről az új formációról.

Bővebben

Heiter Melinda és a spanyol operett

Heiter Melinda, zarzuela, Spanyol PortálKevesen foglalkoznak itthon a spanyol operett, azaz a zarzuela műfajával, de egy új felállású magyar-spanyol duó jóvoltából most közelebbről is megismerkedhetünk vele. A zarzuela kettős magyar tagját, Heiter Melindát kérdeztük, hogy honnan jött az ötlet, hogy spanyol dalokból válogatott produkcióval álljanak színpadra.

Bővebben

Bamboleo

gipsykings 2Ugye Neked is a füledben van ez a jóöreg, elnyűhetetlen Gipsy Kings sláger? 2011. május 7-én élőben is meghallgathatod őket a Budapest Sportaréna színpadán, mert hosszú idő után újra koncertezik a banda és vérpezsdítő latin slágereik tuti jó szórakozást ígérnek. A hangulatot a Megasztárból ismert Fivérek készítik majd elő, és azt követően lép színpadra a latin zene nagyágyúja, azaz a Gipsy Kings.

Bővebben

Kolumbia büszkesége, Shakira

shakiraMár csak 5 hetet kell várni és hazánkba érkezik Shakira, Latin-Amerika egyik legjobb hangja. Koncertjein mindig őrültjó hangulat uralkodik, Amerikában és Európában egyaránt odavannak a kolumbiai sztárért, szinte harc folyik a koncertjegyekért.

Bővebben

Shangó Dely Sánchez-zel beszélgettem II. rész

-Zenészcsaládba születtél, a szüleid nagyon elismertek. Ez előny a karriered szempontjából vagy nehezebben érvényesülsz, mivel sokan csak Dely István fiát látják benned?  - Apukám híres zenész volt a hetvenes években, együtt játszott Konda Jánossal, Másik Jánossal. Még ma is ismerik a nevét és ebből a szempontból könnyebb a dolgom, mert megnyílnak előttem az ajtók. Nem különösebben van problémám ezzel, úgy érzem, jó a kombináció: Dely István fia és kolumbiai. Nem csak arra asszociálnak az emberek, hogy az ő fia vagyok, hanem arra is, hogy latinamerikai. Ezen kívül lehetőségem nyílt arra, hogy olyan karriert építsek fel, aminek segítségével Shangó Dely-ként prezentálhatom magam.

Bővebben

Shangó Dely Sánchez-zel beszélgettem...

shangokicsiEgy mosolygós, hihetetlen kisugárzással bíró, közvetlen, ugyanakkor világhírű kongaművészről van szó. A kolumbiai-magyar származású zenészt arról faggattam, hogyan kezdődött pályafutása, mik a jövőbeli tervei, s próbáltam közelebb hozni hozzátok azt a barátságos fiút, akit megismerhettem benne.

Bővebben