Spanyol románc

Kutik Rezső, spanyol Több mint gitárest. Spanyol románc címmel kerül bemutatásra március 18-án Kutik Rezső előadása, mely a spanyol gitárzene öt évszázadát mutatja be Fülöp király reneszánsz udvari zenéjétől napjainkig. Az est érdekessége, hogy a darabokról,  zeneszerzőkről és magáról a hangszer történetéről is mesél és vetít is az előadó a Marczibányi téri Spirit Színházban.  

A románc, mint irodalmi és zenei műfaj a spanyol reneszánsz tipikus műfaja, amely általában a spanyol történelem csodás, szerelmi motívumokkal átszőtt, dicső epizódjait eleveníti meg. A románc sikere a spanyol kultúrában egészen a mai napig töretlen, de a modern spanyol irodalomban, így Garcia Lorcánál is már kizárólag lírai témák kifejezésére szolgál.

Spanyol románc, spanyol zene, spanyol gitár, Kutik Rezső, Spanyol Portál


Az esten végigkövethetjük a spanyol pengetős zene évszázadait Fülöp király reneszánsz udvari zenéjétől García Lorca dalaiig és a 20. századi szerzők spanyol népzenei ihletésű darabjaiig. 

Kutik Rezső a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát gitár és énektanári szakon, gitárművészként és oratóriuménekesként számos koncertet adott és több mint 20 lemez közreműködője.

Az előadásban az alábbi szerzők művei szólalnak meg:
Luis Milan, Alonso Mudarra, Gaspar Sanz, Fernando Sor, Jose Viñas, Isaac Albéniz, Federico García Lorca, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo

A darab vendégszereplője:Carlo Márquez - fiatal, mexikói gitáros.