Omara Portuondo és a Gyöngyhalászok

Omara Portuondo, Buena Vista Social Club, VeszprémFestEzen a hétvégén Veszprémbe látogat a kubai sikeregyüttes, a Buena Vista Social Club és Omara Portuondo. A kifogástalan hangú, 80 felett járó díva -aki szinte évről-évre útba ejti Magyarországot- minden alkalommal elvarázsolja a közönséget. Nem csak pergő a kubai ritmusok és lágy bolerói miatt érdemes ott lenni fellépésein, hanem az énekesnőből áradó derű, jókedv miatt is.

A 13 tagú Orquesta Buena Vista Social Club ma már nem egy zenekar, hanem jelenség. A gerincet továbbra is a filmből megismert zenészek alkotják: Eliades Ochoa (gitáros, énekes), Barbarito Torres (kubai lant) és Jesús "Aguaje" Ramos (harsona). Őket egészítik ki olyan fiatal kubai tehetségek, mint az énekes Carlos Calunga és a virtuóz zongorista Rolando Luna. Újra csatlakozott Omara Portuondo, az eredeti Buena Vista Social Club tagja is, akinek 2008-as Gracias című albuma elnyerte a Latin Grammy-díjat. Omara frissessége mit sem kopott az elmúlt hat évtized alatt, a szakemberek a Graciast 2008 egyik legjobb albumának nevezték.

 

Omara Portuondo

 

Ebben az évben ugyan nem a fővárosban ad koncertet, hanem a VeszprémFest keretein belül lép színpadra, mind a 3500 jegy elkelt a Veszprémi Arénában megrendezésre kerülő koncertre.

De hogy jönnek ide a címben szereplő Gyöngyhalászok?

Úgy hogy Omara Portuondo előzenekaraként egy olyan magyar zenészekből álló együttes (Gyöngyhalász Latin Zenekar) lép színpadra, akik szintén a a latin ritmusok megszállottjai. 

 

Gyöngyhalász latin zenekar, Búzás Csaba, Buena Vista Social Club előzenekara

 

Az együttest többségében veszprémi zenészek alkotják. Különböző formációkban 1999 óta muzsikálnak együtt Gyöngyhalász néven, amit spanyolul „pescador de perlas"-nak, „gyöngyök halászának" mondanak.

 

A névválasztás mögött az az ars poetica húzódik meg, hogy a latin és spanyol zene tengeréből az igazi zenei gyöngyszemeket szeretnék a felszínre hozni. A magyar közönséggel olyan dalokat ismertetnek meg, amik számukra értékesek, valamiért izgalmasak, és amiket húsz év gyűjteményéből válogattak ki.

 

quenaRepertoárjukban szinte minden dél-amerikai országból szerepelnek dalok, de különösen kedvelik a Karib-térség és Spanyolország zenéjét. Közreműködőjüknek – Horváth Árpádnak – hála, az andoki régió is hitelesen képviseltetik, hiszen ő kiválóan quenázik (peremsípos andoki nádfurulyán játszik), pánsípozik.

 

A kubai zenével a Buena Vista Social Club hatására kezdtek el mélyebben foglalkozni, megfogta a róluk készült dokumentumfilm varázsa: a gyönyörű kubai son, a vidám, ráncos arcok, a zenészekből áradó, küzdelmes életutak hozta bölcsesség és humor, és a lepusztultságában is színes havannai világ. Így most legtitkosabb álmuk teljesülhet a mostani fellépéssel, hiszen a példaképeik, távoli tanítómestereik előtt muzsikálhatnak.