Spanyol fellépők a Szigeten

spanyol zene a Szigeten: Ojos de brujoA Sziget Fesztivál világzenei palettáját idén is szinesítik spanyol fellépők. Aug. 10-én az Ojos de Brujo, 13-án pedig a La Shica lép fel az Óbudai-szigeten. A két csapat közös vonása, hogy zenéjükbe a hagyományos latin stílusok mellé olyan eltérő műfajokat is kevernek, mint a hip-hop vagy a reggae.


spanyol fellépők a szigetenAz Ojos de brujo egy kilenctagú barcelonai együttes, aki stílusát "jipjop flamenkillo"-nak nevezi. Egyedi zenéjüket főként a hip-hop és a flamenco határozza meg, de turnéikon a reggae-be és az indiai zenébe is elkalauzolják a közönséget.

A több mint százezer lemezeladásnak és a BBC-nek köszönhetően az együttes 2004-ben World Music Awards-díjas lett. Azóta több rangos elismerést szerzett a sajátos zenét játszó Ojos de Brujo, akiket a magyar közönség az idei fesztiválon sajnos először és utoljára láthat.

Egy kis kedvicsináló a koncerthez, hogy ne szalasszátok el őket:

http://www.youtube.com/watch?v=aaKAYGxHaVM

La Shica, spanyol zeneA La Shica esetében nem kell tartani attól, hogy később nem láthatjuk őket élőben, hiszen a 2008-ban megjelent albumuk óta töretlen a sikerük. A flamenco, a hip-hop, a bossanova és a funk műfajok ötvözésén kívül az is különlegessége az együttesnek, hogy alapítótaguk, Elsa Rovayo több mint tíz évig profi flamenco táncosnak készült. Az együttes megalakulása előtt Spanyolország egyik legrangosabb táncintézetében, az Amor de Dios-ban alapozta táncos karrierjét, végül 28 évesen mégis úgy döntött, hogy más irányt választ és a zene mellett kötelezte el magát.

Döntsétek el Ti, jól döntött-e:

http://www.youtube.com/watch?v=kxu0Yhbxm1w&ob=av2e