Bamboleo

gipsykings 2Ugye Neked is a füledben van ez a jóöreg, elnyűhetetlen Gipsy Kings sláger? 2011. május 7-én élőben is meghallgathatod őket a Budapest Sportaréna színpadán, mert hosszú idő után újra koncertezik a banda és vérpezsdítő latin slágereik tuti jó szórakozást ígérnek. A hangulatot a Megasztárból ismert Fivérek készítik majd elő, és azt követően lép színpadra a latin zene nagyágyúja, azaz a Gipsy Kings.

A zenekar Franciaországban alakult, 1979-ben, két zenész família tagjaiból. A híres flamencogitáros, Jose Reyes fiai, Nicolas és Andre, valamint unokatestvéreik, a híres spanyol zenészlegenda, Manitas de Plata két fia, Maurice és Tonio Baliardo voltak az alapító tagok. A két apa (Reyes és de Plata) már az 1950-es években is koncerteztek duóként, ezzel népszerűsítve a flamenco zenét. A kezdeti sikereket mi sem bizonyította jobban, hogy a formáció csodálói közt olyan neveket láthatunk, mint Charlie Chaplin, Pablo Picasso, vagy Salvador Dalí. A közös fellépések alkalmával a két család - ezidő tájt még háttérvokalista - fiai egy jövőbeni zenekarról kezdtek álmodozni, amely '79-ben meg is alakult Los Reyes néven.

gipsykings

Az utcazenélést esküvőkön való muzsikálások, majd egyre gyakoribb utazással járó nemzetközi felkérések követték. Mivel a "Los Reyes" név angolul Kings-t, vagyis "királyok"-at jelent, megváltoztatták a nevüket Gipsy Kings-re. Új producerük Claude Martinez, 1986-tól a spanyol mellett és más népzenei motívumok variálására bíztatta őket, populárisabbá téve hangzásvilágukat. Slágereik közül a Djobi Djoba, a Bamboleo, vagy a Volaré hatalmas sikert aratott Franciaországban, majd egész Európában. A Sony
1988-as lemezszerződése és ennek folyományaként az Egyesült Államok meghódítása már egyet jelentett a világhírrel. Sikerük azóta is töretlen. A Föld legprominensebb koncerthelyszínein adott koncertjük, 14 millió eladott albumuk, számos filmzenéjük nyomán a szakma és a hallgatóság is saját műfajuk meghatározó sztárjaként jegyzi a Gipsy Kingst.

Ha szereted a Gipsy Kings zenei világát, ne hagyd ki a koncertet, ki tudja mikor járnak kishazánk felé legközelebb.

Gipsy Kings hivatalos oldala: www.gipsykings.com