Shangó Dely Sánchez-zel beszélgettem II. rész

-Zenészcsaládba születtél, a szüleid nagyon elismertek. Ez előny a karriered szempontjából vagy nehezebben érvényesülsz, mivel sokan csak Dely István fiát látják benned?  - Apukám híres zenész volt a hetvenes években, együtt játszott Konda Jánossal, Másik Jánossal. Még ma is ismerik a nevét és ebből a szempontból könnyebb a dolgom, mert megnyílnak előttem az ajtók. Nem különösebben van problémám ezzel, úgy érzem, jó a kombináció: Dely István fia és kolumbiai. Nem csak arra asszociálnak az emberek, hogy az ő fia vagyok, hanem arra is, hogy latinamerikai. Ezen kívül lehetőségem nyílt arra, hogy olyan karriert építsek fel, aminek segítségével Shangó Dely-ként prezentálhatom magam.

- Milyen zenei stílusok befolyásolnak, és milyen zenét hallgatsz szívesen? -Zenei alapjaimat mindenképp az afrokubai muzsika teszi ki. Érdekes módon, akkor is, ha kolumbiai vagyok, a kubai ritmusokat sajátítottam el legelőször, még nyolc éves koromban, s csak ezután jött a kolumbiai zene. A flamencót nagyon szeretem, nagyban befolyásolt. Elég sok rockzenét is hallgatok, na jó, nem annyira sokat. Ezt azért mondom, mert míg én gyerekkoromban az afrokubai zenevilágot hallgattam, a barátaim állandóan rockot hallgattak. Sok a behoznivalóm.

- A honlapodon olvastam néhány sort egy új vallásról, a Bahá'í hitről. Mesélnél egy kicsit róla? Miben rejlik a különlegessége, mik a szabályok, milyen az életvitel, milyen a kapcsolat Istennel?
- A Bahá'í hit a legkésőbb született vallás, alapítója Bahá'u'lláh a világbékét, és a világ egységességét szorgalmazta. Hitünk szerint minden vallás ugyanattól az Istentől származik, csak különböző neveik vannak ugyanúgy, ahogy Isten hírhordozói is ugyanazon vallás alapítói, csak különböző nevekkel. Ahogy a földnek megvannak a napszakjai, a napkelte, a nappal és az éj, a vallás is ciklusokban jelenik meg, vannak sötét korszakok, amikor megújulásra szorul. Ilyenkor jönnek világra a hírhordozók. Mózest Krisztus követte, majd megszületett Bahá'u'lláh, de nem ő volt az utolsó, egy bizonyos idő elteltével kell érkeznie egy újnak. Nincsenek tiszteletesek, illetve papok, így misék sincsenek, Bahá'u'lláh úgy véli, minden ember egyforma. Vannak intézmények minden országban, s néha össze is gyűlünk, ilyenkor természetesen énekelünk. Egy Istenben hiszünk, mindennap imádkozunk hozzá, és forgatjuk Bahá'u'lláh írásait.

- Térjünk vissza egy kicsit a zenéhez! Játszottál híres, nagyon elismert zenészekkel is, sikered van az egész világon. Nem esik nehezedre kapcsolatba kerülni a hétköznapi emberekkel, tudsz normális életet élni?
-Jelenleg nagyon is normális életet élek, egy óvodában dolgozom, mint angoltanár, új embereket ismerek meg, vannak barátaim itt-ott. Amikor olyan elismert emberekkel játszottam, mint például Carlos Vives, akkor sem igazán éreztem, hogy nehezebb lenne barátokat szerezni vagy megtartani őket.

-Számomra a zene egy eszköz, aminek segítségével valami különlegessel lehet megajándékozni az embert. Lehet puszta szórakozás, de lehet gyógyír is, mindenesetre, valami különlegeset ad. Neked mit jelent a zene? A zene az életed?
-Ugyan elcsépeltnek vagy triviálisnak hangozhat, de így van: Nem tudom elképzelni az életemet zene nélkül. Bahá'u'lláh azt mondja, hogy Istent az emberiség szolgálatán keresztül lehet megismerni és dicsőíteni. Foglalkozásodban, a te kis saját művészetedben kell valami hasznosat cselekedni az emberek felé, pozitív érzéseket kelteni bennük, arra motiválni őket, hogy jobb emberekké váljanak. A zene ennek a szolgálatnak az egyik legjobb formája.

-Édesapád kiváló író és fordító. Számodra is fontos az írás?
-Szeretek írni, de leginkább csak a gondolataimat jegyzem fel, dolgokat, amik foglalkoztatnak, naplószerűen. Professzionálisan írni nem könnyű, nehéz összeválogatni az összeillő szavakat. Az Egyesült Államokban tanultam ilyesmit, s megértettem, hogy meglehetősen nehéz, és ez is egy művészet. Az alap, az ötlet az egyértelmű, de bonyolult átültetni. Szeretnék írni egy könyvet, de nem szépirodalmi jellegűt, hanem oktatási kézikönyvet a dobolás technikáiról. A fordítás szintén nagyon érdekel, a zene mellett az egyik legjobb módja lehet Istent és az embereket szolgálni. Szeretnék megtanulni több nyelvet is. Most a magyart tanulom, egy igen gazdag nyelv. Szívesen mennék egyetemre, hogy fordítást tanuljak.

- Érdeklődsz Kolumbia múltja, saját gyökereid vagy éppen Latin-Amerika kultúrái iránt?
- Nem vagyok az archeológia vagy az antropológia szerelmese, ugyanakkor nagyon szeretem a történelmet, a világ minden részét.

- Hogyan látod a jövődet? Itt akarsz maradni vagy visszatérsz Kolumbiába? Továbbra is a munkádra koncentrálsz, vagy már gondolsz a családalapításra is?
- Legszívesebben mindezt egyszerre. Nem, vicceltem. Igazából vannak terveim, szeretnék itt maradni Európában, családot alapítani, de Nyugat-Európában: Spanyolországban, Franciaországban. Jövőre Spanyolországba költözöm.

Szeretnék ugyan családot, de szívesen elmennék Indiába, visszalátogatnék Kubába, Kolumbiába. Utaznék, hogy új dolgokat tanulhassak, majd haza térnék, ahol vár a feleségem, a gyerekeim. Reméljük, így lesz! Hat éve folyamatosan költözködöm, s mostanáig nem találtam olyan helyet, ahol leélném az életem, de érzem, hogy hamarosan eljön az ideje, ez azonban valószínűleg Nyugat-Európában lesz.

De ebben az évben még élvezhetjük Shangó Dely Sánchez társaságát! Több neves együttesben játszik, gyakran ad koncerteket, melyek időpontját honlapján megtekinthetitek. Shangó, köszönöm az interjút!

Kertesy Tünde Judit